Ritli Ladislau: Noua lege a sanatatii ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lunii aprilie

Fara Autor | 05.04.2012

Pe aceeași temă

 

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a afirmat, joi, ca noua lege a sanatatii ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lunii aprilie.
 
"Este incurajatoare dorinta de schimbare a legislatiei si deschiderea pentru adoptarea a noii legi a sanatatii. [...] Suntem in faza de accelerare a acestei legi, lucram la textul legii in prezent", a declarat ministrul Ritli, la Suceava, citat de Agerpres.
 
 
Asigurari suplimentare la CAS
 
Ministrul Ladislau a declarat ca apar noutati in noul text al legii. Ar urma sa poata fi facute asigurari suplimentare de sanatate la Casele de sanatate de stat, in timp ce asiguratul va fi obligat sa-si faca asigurarea publica de sanatate si va putea opta pentru asigurare privata de sanatate.
 
Ritli Ladislau a mai explicat ca se lucreaza la revizuirea pachetului de baza de sanatate care va avea ca efect eficientizarea costurilor si a finantarilor serviciilor de sanatate in favoarea pacientului.
 
Potrivit ministrului, nu a fost scos niciun medicament din lista, dar se are in vedere reglementarea mai ferma a atribuirii medicamentelor scumpe si se discuta despre accesul la medicamentele foarte scumpe.
 
Intrebat despre impactul inchiderii celor 67 de spitale, ministrul Ritli a spus ca a fost o masura buna, ca banii economisiti au ramas in sistem si au fost dati in spitalele performante, iar angajatii au fost transferati in alte spitale si nu au ramas fara locuri de munca. 
 
"Spitalele inchise nu erau spitale, numai pe firma scria spital. Pacientii stateau doar din motive sociale. [...] Masura a fost dureroasa dar o analiza profunda arata ca a fost o masura absolut necesara", a afirmat ministrul Sanatatii.
 
Troica FMI-CE-BM au convenit cu autoritatile romane ca noua propunere pentru reforma sistemului de sanatate sa fie gata pana in iunie, iar pana la inceputul toamnei sa fie dezbatuta public, a declarat seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, in februarie 2012, pentru HotNews.ro. Pana atunci, FMI a cerut Guvernului cateva modificari punctuale ale legislatiei: corectarea legislatiei privind co-plata si taxa de claw-back:
 
"Am cerut Ministerului Sanatatii sa lucreze la un nou proiect de reforme cuprinzatoare care sa se refere la ingrijorarile si preocuparile populatiei si sa aiba o perioada extinsa de consultari publice in acest sens. Nu trebuie sa se arunce cu capul inainte, trebuie sa fie sigur ca publicul este de acord. Deci le vom acorda alte sase luni pentru aceasta. Intre timp, am cazut de acord asupra unor masuri pe termen scurt, care sa vizeze unele probleme din sistem."
 
Proiectul noii legi a sănătăţii a intrat in dezbatere publica in ultimele zile ale anului trecut. Ministerul Sanatatii a postat pe site-ul sau, la capitolul transparenta decizionala, proiectul de lege ce ar urma sa schimbe din temelii legislatia din acest domeniu. 
 
Proiectul de act normativ propune o serie de modificări legislative semnificative pentru sistemul sanitar, printre care interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare reprezentata de casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala. Se propune, intre altele,si crearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS. 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22