RL: Alegerile parlamentare din România, supravegheate de OSCE

Fara Autor | 07.12.2012

Pe aceeași temă

Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) va monitoriza alegerile parlamentare din România, după scandalul izbucnit în urma rezultatelor referendumului, se arată într-un comunicat remis Romaniei Libere.

Reprezentantul OSCE pentru alegerile parlamentare a declarat, pentru România Liberă, că instituţia va observa procesul electoral din România nu pentru că există suspiciuni de fraudă, ci pentru că România este un stat european care şi-a asumat nişte principii democratice. Andreas Baker a evitat să nominalizeze judeţele în care vor exista observatori OSCE şi nu a precizat nici numărul exact de observatori.

 

Întrebat dacă OSCE are motive să suspecteze România de fraudarea alegerilor, reprezentantul instituţiei, Andreas Baker, a arătat că nu fraudarea este motivul pentru care OSCE trimite observatori, ci pentru că ţara noastră şi-a asumat nişte principii democratice şi este la fel ca toate celelalte ţări europene şi că se aplică aceleaşi standarde în toate ţările europene.

"Am venit aici să observăm şi, pe baza a ceea ce vom vedea, vom comunica concluziile, este un proces pe care îl desfăşurăm în toată regiunea", a punctat Andreas Baker, pentru România Liberă.

De asemenea, întrebat care vor fi judeţele în care vor exista observatori, Baker a precizat că nu le potate face publice, iar numărul observatorilor va fi până în 25.

"Vrem să ne asigurăm că avem observatori regionali, dar aş prefera să nu vă comunic judeţele în care vor fi observatorii, pentru moment. Vom merge în diferite judeţe, vrem să avem flexibilitate, dar nu anunţăm care vor fi judeţele pe care le vom avea. Nu avem numărul exact de observatori, vor fi până în 25", a declarat pentru România Liberă, Andreas Baker, reprezentant OSCE în România pentru alegerile din 9 decembrie.

Reprezentanţii OSCE au venit în România de "câteva săptămâni", au avut întâlniri cu reprezentanţii partidelor politice şi cu autorităţile publice şi vom mai fi întâlniri în zilele care vor urma, observatorii vor sosi, iar, în ziua alegerilor, vor discuta cu membrii comisiilor electorale şi vor observa procesul, întocmind rapoarte, pe care le vor face publice luni, 10 decembrie, la ora 13.00, a explicat Baker.

Statele Unite, Ucraina şi Georgia sunt cele mai recente ţări în care OSCE a desfăşurat misiuni de observare.

Observatorii OSCE sunt trimişi, de regulă, în ţările unde există suspiciunea că nu se pot organiza alegeri libere.

Astfel, conform comunicatului, în România vor veni maxim 25 de observatori care vor supraveghea îndeaproape procesul electoral, iar luni, 10 decembrie, va fi organizată o conferinţă în care OSCE îşi va prezenta concluziile.

"România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri", declara preşedintele Traian Băsescu, în luna noiembrie.

La momentul acestor declaraţii, Ministerul Afacerilor Externe  (MAE) a precizat, într-un comunicat de presă, că "observarea alegerilor de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) este o practică obişnuită la nivel internaţional, care are drept scop asigurarea transparenţei procesului electoral şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate".

Sursa: Romania Libera

 

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22