Pe aceeași temă
Creşterea abruptă a ROBOR este pusă pe seama unei cereri excesiv de mari de lichiditate, într-o perioadă (cum este săptămâna aceasta) în care firmele solicită băncilor fonduri suplimentare pentru a-şi plăti taxele, dar şi salariile, ziua de 25 a lunii fiind un termen important din acest punct de vedere.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,57%, de la 2,54%.
Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,60% la 2,62%. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,68%, de la 2,65%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.
Ministrul Eugen Teodorovici a sustinut, miercuri, ca nici Ministerul de Finante si nici Guvernul nu sunt vinovate pentru cresterea fara incetare a ROBOR, acesta fiind atributul BNR.
"Stiti foarte bine ca nu e atributul ministerului nivelul ROBOR-ului in piata, este atributul Bancii Nationale", a declarat Teodorovici, intrebat ce pot face autoritatile in legatura cu indicele ROBOR care a crescut foarte mult in ultimul an.
El a precizat ca, joia viitoare, premierul Viorica Dancila se va intalni cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta despre ROBOR si inflatie.
"Joia viitoare va avea loc o intalnire intre doamna prim-ministru si domnul guvernator si echipa domniei sale. Va fi o discutie legata de ROBOR, dar si despre alte subiecte. Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel incat lucrurile sa se schimbe", a precizat Teodorovici.