Pe aceeași temă
România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), informează un comunicat al Ministerului Educației.
Rezoluția de admitere a României ca membru cu drepturi depline în CERN a fost votată în unanimitate de membrii Consiliul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară.
Numărul cercetătărorilor angrenați în proiectele CERN ar putea crește la 500, potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, citat de Adevărul.
"Această schimbare de calitate are implicaţii foarte importante, deoarece numărul cercetătorilor români care vor putea participa la proiectele CERN creşte de la maximum 100 la maximum 500 şi, de asemenea, cuantumul finanţărilor care pot fi atrase pentru cercetarea românească în domeniul nuclear este mult mai importantă prin acest organism CERN", a explicat ministrul Educaţiei.
Potrivit rectorului Universităţii Politehnice Bucureşti, Mihnea Costoiu, România participă la CERN cu 8,1 milioane de franci elveţieni.
În momentul de față, România preia contracte CERN prin 39 de firme localizate în ţară, dintre care 12 firme româneşti, şi este beneficiar de comenzi în valoare de 2,35 milioane de franci elveţieni din partea organizaţiei.
Cei 100 de cercetători care colaborează acum cu CERN participă la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) și LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS, dar și la rețeaua globală GRID.
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cu sediul la Geneva, a fost fondată în 1954 și este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare din întreaga lume.