România a încasat primii bani din PNRR. Comisia Europeană a virat prefinanțarea de 1,8 miliarde euro

Redactia | 02.12.2021

Comisia Europeană a virat joi României 1,8 miliarde de euro drept prefinanțare, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență (FRR),

Pe aceeași temă

Prefinanțarea va contribui la demararea implementării măsurilor de investiții și reforme prezentate în planul de redresare și reziliență al României, arată un comunicat al instituției europene.

România urmează să primească 29,2 miliarde de euro în total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv 14,2 miliarde de euro în granturi și 14,9 miliarde de euro în împrumuturi.

Plata de astăzi urmează implementării recente cu succes a primelor operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să strângă fonduri pe termen lung de până la 80 de miliarde de euro, completate de facturi UE pe termen scurt, pentru a finanța primele plăți planificate către statele membre în cadrul NextGenerationEU.

FRR se află în centrul NextGenerationEU, care va oferi 800 de miliarde de euro (la prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în statele membre. Planul României face parte din răspunsul fără precedent al UE de a ieși mai puternică din criza COVID-19, încurajând tranzițiile verzi și digitale și consolidând reziliența și coeziunea în societățile noastre.

PNRR în România

RRF în România finanțează investiții și reforme care se așteaptă să aibă un efect profund transformator asupra economiei și societății României. Măsurile notabile sunt:

Asigurarea tranziției verzi: Planul României prevede 3,9 miliarde de euro pentru investiții în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate electrificate sau cu emisii zero și a materialului rulant. În plus, vor fi investite 2,7 miliarde de euro pentru renovarea eficientă energetic și renovarea seismică a clădirilor multifamiliale și a clădirilor publice, în beneficiul mediului și uşurând facturile la energie ale gospodăriilor. Valul de renovare va crește rezistența clădirilor la cutremure și va îmbunătăți accesibilitatea acestora pentru persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă. Reformele și investițiile în valoare de 855 de milioane de euro vor sprijini producția de energie curată prin eliminarea treptată a producției de energie pe cărbune și lignit, utilizarea surselor regenerabile și a hidrogenului. În plus, planul include măsuri de biodiversitate și de protecție a mediului axate pe împădurire.

Sprijinirea tranziției digitale: planul oferă 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administrației publice în domenii cheie precum justiția, ocuparea forței de muncă și protecția socială, mediul, managementul serviciului public și dezvoltarea competențelor, achizițiile publice, securitatea cibernetică, impozite și vamă, creând totodată o infrastructură cloud guvernamentală securizată și livrând cărți de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români. Planul prevede 470 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui sistem integrat de sănătate electronică, conectarea a peste 25.000 de furnizori de servicii medicale și dezvoltarea sistemelor de telemedicină. În plus, 881 de milioane de euro vor fi alocate digitalizării educației, pentru a îmbunătăți competențele pedagogice digitale, conținutul și echipamentele educaționale.

Consolidarea rezilienței economice și sociale: Planul va sprijini o mai bună luare a deciziilor și o sustenabilitate fiscală printr-un cadru bugetar consolidat, reforme ale administrației fiscale și ale cadrului fiscal, o reformă a sistemului de pensii și un control mai bun al cheltuielilor. Acesta va îmbunătăți mediul de afaceri prin măsuri de consolidare a independenței sistemului judiciar și de îmbunătățire a calității și eficienței acesteia, intensificând lupta împotriva corupției și susținând un sistem decizional previzibil, informat și participativ. Planul va contribui, de asemenea, la consolidarea rezistenței sistemului de sănătate prin investiții în infrastructura spitalicească modernă de 2 miliarde de euro și va moderniza sistemul educațional prin măsuri cuprinzătoare care se adresează tuturor nivelurilor de educație. În plus, reforma venitului minim de incluziune va simplifica și îmbunătăți sprijinul social pentru cei mai vulnerabili, creând în același timp stimulente pentru angajare și formare. Planul românesc va sprijini coeziunea teritorială și socială prin dezvoltarea, modernizarea și decarbonizarea transportului rutier și prin îmbunătățirea siguranței rutiere, cu reforme și investiții în valoare de 3,9 miliarde de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22