România a promis în 2006 că va rezolva în 6 luni accesul persoanelor cu dizabilități în instituții

Redactia | 09.12.2021

Persoanele cu dizabilități se lovesc zilnic de nepăsarea autorităților, cu toate că România s-a angajat în 2006 să rezolve problema rampelor în termen de 6 luni.

Pe aceeași temă

Nici la 15 ani distanță, nu se oferă acces persoanelor cu deficiențe locomotorii în toate instituțiile publice. În Bihor, de exemplu, chiar agenția desemnată să facă verificări în acest sens nu are o rampă conform standardelor impuse.

Tânărul în scaun cu rotile, purtat pe brațe până la etajul 1 al Prefecturii Bihor, reprezintă imaginea umilinței. O umilință la care sunt supuși zilnic oamenii cu dizabilități locomotorii. Multe dintre instituțiile publice nu au rampe de acces și nici platforme motorizate. Iar acolo unde există sunt fie defecte, fie prost gândite.

Este și cazul rampei de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, exact instituția responsabilă de verificări în acest sens.

Din cauza înclinației foarte mari a rampei, persoana în scaunul cu rotile întâmpină dificultăți. Atât la urcare, cât și la coborâre.

Ovidiu Milian, președinte Asociația „Nu ești niciodată singur”: Ajung în fața unei asemenea rampe ca și cea de față și pur și simplu stau afară și așteaptă pe cineva și este frustrant să vezi că nu poți să te descurci.

Pentru unii până și accesul în propria locuință reprezintă o provocare. Nicolae Pârvu are 60 de ani, un picior amputat și locuiește la bloc. Rampa de acces are 45 de grade, un pericol pentru oricine. În lipsa unei rampe funcționale, când ajunge acasă, cu greu se descurcă.

Nouă instituții publice au fost verificate anul acesta de inspectorii sociali din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor. Toate au primit avertismente din partea echipelor de control.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22