Romania a semnat tratatul de guvernanta fiscala UEM

Fara Autor | 02.03.2012

Romania, alaturi de lideri a 25 de state membre ale Uniunii Europene, au semnat, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (UEM).

Pe aceeași temă

Romania, alaturi de lideri a 25 de state membre ale Uniunii Europene, au semnat, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (UEM).

Marea Britanie si Cehia au refuzat sa semneze tratatul invocand motive de politica interna, dar si neobtinerea unei serii de concesii pentru sectorul financiar (Marea Britanie), informeaza Romania libera.

Cehia a anuntat ca nu va semna vineri pactul fiscal, intrucat nu considera ca acesta aduce imbunatatiri substantiale fata de reglementarile existente, dar nu exclude posibilitatea de a se alatura la o data ulteriora, a declarat premierul Petr Necas.

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, stabileste pentru fiecare stat care il semneaza ca limita deficitului bugetar structural sa fie pana in pragul de 0,5%, iar nivelul datoriei publice sa ramana sub 60% pentru a nu exista riscuri privind sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung. Nerespectarea acestor tinte duce la sanctiuni automate in cazul statelor din zona euro.

Pentru tarile non euro, singura modalitate de presiune a UE este suspendarea totala sau partiala a platilor din fonduri structurale, informeaza Hotnews.

Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB.

Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instanţe poate duce la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.

Uniunea Europeana a inceput, joi, summit-ul de doua zile in care s-a semnat tratatul de guvernanta financiara. Aici se va discuta noul ajutor financiar pentru Grecia in valoare de 130 de miliarde de euro si se va dezbate acordarea statutului de tara candidata la aderare Serbiei.

Acesta va fi primul "summit normal, liniştit" de la izbucnirea crizei economice în 2008, potrivit unui diplomat european citat de Mediafax, care a adăugat însă că este dificil de apreciat dacă aceasta este o "revenire la normalitate" sau dacă liderii au decis pur şi simplu să "ascundă sub preş" subiectele conflictuale.

Liderii urmează să vorbească despre creşterea economică şi să-l felicite pe Herman Van Rompuy pentru că a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului European pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate, dar şi pentru numirea sa şi în funcţia de preşedinte al Zonei Euro.


O decizie istorica

In cadrul summitului de la Bruxelles, joi seara, liderii au decis sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la Uniunea Europeana, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ceea ce inseamna ca un consens privind acordarea acestui statut pentru Serbia fost atins in unanimitate de catre statele membre UE, dupa ce Romania blocase in prealabil luarea unei hotarari in acest sens.

"Tarile membre ale Uniunii Europene au decis sa acorde Serbiei statutul de candidat" la aderarea in blocul comunitar, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de Hotnews.

Serbia a obtinut, astfel, mult ravnitul statut de tara candidata la Uniunea Europeana, dupa ce liderii europeni au decis sa recompenseze Belgradul pentru eforturile sale de pace cu provincia independenta Kosovo si in urma arestarii lui Ratko Mladic, anunta AFP.

"Este vorba de o decizie istorica", a estimat un diplomat european, amintind ca, in urma cu 13 ani, Serbia era scena bombardamentelor NATO in razboiul cu Kosovo.

Tot joi, presedintele Traian Basescu a anuntat ca renunta la obiectiile Romaniei in ceea ce priveste acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia, dupa ce s-a semnat un protocol cu Belgradul.

Protocolul prevede respectarea drepturilor minoritatii romanesti din Serbia, evaluata la aproximativ 300.000 de persoane, insa prevede, totodata, asigurarea drepturilor minoritatii sarbe din Romania.

Apararea minoritatii romane din Serbia a fost avansata, marti, de Romania pentru a-si motiva obiectiile in ceea ce priveste semnarea documentelor favorabile Serbiei. Romania era singura tara membra a Uniunii Europene rezervata in luarea acestei decizii, care necesita unanimitatea.

Comisia Europeana s-a angajat, la randul sau, sa monitorizeze indeaproape "punerea in aplicare" a legislatiei sarbe privind protectia drepturilor minoritatilor, in cadrul viitoarelor discutii cu Belgradul.


Boris Tadic: Decizia deschide calea spre progres si prosperitate economica

Presedintele Boris Tadic a salutat acordarea de catre Bruxelles a statutului de candidat la aderarea la UE pentru Serbia, afirmand ca aceasta decizie "deschide calea spre progres si prosperitate economica" pentru tara sa.

"Cetatenii Serbiei au fost nevoiti sa sustina greutatea reformelor efectuate pentru ca tara noastra sa se transforme intr-o societate democratica, in care drepturile omului si ale minoritatilor sunt respectate, iar valorile europene confirmate", a declarat Tadic intr-un comunicat, citat de AFP.

Cu toate acestea, el si-a avertizat compatriotii ca mai ramane inca "multa munca de facut in vederea lansarii negocierilor de aderare, urmatorul prag ce trebuie trecut pe drumul spre a deveni membru cu norma intreaga" al UE.



 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22