Romania are un deficit de 13.000 de medici. Evolutia in ultimii 10 ani a numarului de medici

Dora Vulcan | 17.08.2016

Avem un deficit de 13.000 de medici, spun autoritatile, intrucat ne pleaca medicii din tara pentru locuri de munca mai bine platite. Pleaca nu doar medici, ci si maistri, ingineri, IT-isti, pentru ca vor o viata mai buna, iar in Romania intervalul in care ar putea-o obtine creste. O analiza marca Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Sa ne uitam insa putin mai in detali la situatia medicilor, acestia fiind introdusi in discutie acum. In ultimii 10 ani, pe specializari, pe judete.

 

Cand vorbim de personal medical, ne referim atat la medicii generalisti, cat si la medicii de familie, la stomatologi sau la personalul medical cu studii medii, se arata in analiza Hotnews.

 

Foarte pe scurt, Romania nu sta foarte bine la numarul de medici obligati sa deserveasca mia de locuitori, dar nu este nici in cea mai precara situatie in Europa. Avem 2.8 medici/1000 de romani , fata de 2.2 medici/mia de locuitori, cat aveam in 2006. E drept ca daca nu ar fi emigrat medicii care au preferat un trai mai bun, aveam poate mai multi doctori iar deficitul era mai mic.

 

Stuatia pe judete o aveti mai jos:

 

 

 

Judetul care a pierdut realmente este Dambovita. Unul in care somajul este printre cele mai ridicate, iar populatia e foarte imbatranita.

 

Dar inca o data: potrivit Statisticii, daca luam un grup de 10 oameni care parasesc Romania, 3 (de fapt 3,2, spune INS) sunt absolventi de liceu, alti 2 (mai riguros, 2,4) sunt absolventi ai scolilor de ucenici, unul e absolvent al scolilor de maistri din tara, 3 (3,5 , conform INS) sunt copii de cel mult clasa a opta si abia 0,6 e reprezentat de persoane cu studii superioare

 

Daca ne uitam la medicii de familie, observam ca exodul priveste Iasiul, Hunedoara, Constanta, Tulcea, Caras -Severin, Bacau, Teleorman, Galati, Dambovita si Vrancea (judete cu sold negativ, adica au plecat din sistem mai multi decat au intrat)

 

 

 

 

In Ungaria, Guvernul a anuntat in iunie o crestere masiva a salariilor in sanatatea publica, intr-un context de exod masiv al medicilor si al personalului auxiliar, scrie AFP. Cresterea, care va reprezenta o majorare medie de 20% fata de veniturile actuale, va intra in vigoare din toamna si va fi cuprinsa intre 50.000 si 107.000 de forinti brut (160 - 345 euro) pentru farmacisti si medici, in functie de specializari si vechime.

 

Ministrul Sanatatii, Zoltan Balog, a precizat ca o majorare similara este programata pentru 2017, ceea ce va conduce la cresterea salariilor cu 40% in total.

 

Dar sa revenim in Romania si sa ne uitam si la evolutia numarului de stomatologi pe judete. Care arata ca mai jos:

 

 

 

Oltul sta cel mai prost la stomatologii/mia de locuitori in ultimii 10 ani. Drept este ca mai intervine o problema: numarul romanilor care isi permit sa apeleze la servicii medicale. Pragul saraciei sau riscul de saracie ii indeparteaza pe cei mai multi concetateni sa puna pe prim plan propria sanatate, ceea ce scade cererea si prin urmare rduce oferta.

 

La farmacisti lucrurile stau ca mai jos:

 

 

Situatia nu este foarte diferita fata de specializarile pediatrie si chirurgie generala, cu foarte putine exceptii.

 

De asta s-a ajuns ca un medic sa faca 10 - 11 garzi pe luna, iar in privinta motivelor plecarii din tara a medicilor, marturiile proprii sunt relevante.

 

Oana Todea este medic stomatolog iar dupa ce a lucrat in Cluj-Napoca o perioada, intr-un cabinet privat si intr-unul dentar scolar, a decis, in 2014, la 39 de ani, sa plece din Romania si sa se stabileasca in Franta, in oraselul Macon, impreuna cu sotul sau si cei doi copii.

 

"Aveam 39 de ani cand am parasit Romania si parintii mei ma mai ajutau uneori cu banii. Nu aveam masina, concediile le faceam la parinti si plateam rate pentru un apartament igrasios", povesteste Oana.

 

Femeia spune ca diferenta majora pe care a intalnit-o in Franta fata de sistemul medical din Romania este ca tratamentele obisnuite sunt rambursate in proportie de 70% de catre Casa de Asigurari, restul de 30 de procente fiind rambursat de catre asigurarea privata a pacientilor, in conditiile in care cei mai mult au una.

 

"Fara acest sistem, mult mai multi francezi si-ar neglija dintii, asa cum fac si romanii de altfel" spune Oana Todea", a spus ea.

 

Potrivit datelor oficiale, pe harta Romaniei este greu sa gasesti in momentul de fata un spital cu toate posturile ocupate.

 

Chiar ministrul Sanatatii anunta ca in Bucuresti sunt 6.700 de posturi vacante, in Ialomita 44% din posturile din sistemul de Sanatate sunt neocupate, in Calarasi - 42%, in Tulcea - 40%. 

 

In total, aproximativ 13.000 de medici lipsa, o cifra echivalenta cu cea a cadrelor medicale plecate in strainatate la munca.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22