Romania, atacata cibernetic. Ministru: Degeaba avem platforme, daca nu stim sa le protejam

Iulian Popescu | 16.01.2016

România a devenit în ultimul timp țintă a atacurilor cibernetici, a declarat vineri ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, insistând că investim degeaba în platforme și interoperabilitatea lor dacă nu suntem în stare să le protejăm.

Pe aceeași temă

 

Declarația a fost făcută în conferința de presă ce a urmat vizitei premierului Dacian Cioloș la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

 

Ministrul recunoaște că există o problemă în acest domeniu: “Am avut, totodată, o discuție despre sistemul de securitate cibernetică, unde România are încă, să spun, slăbiciuni. Avem această autoritate care se ocupă de securitate cibernetică și o să vedem ce măsuri putem lua și aici în cursul acestui an. Această autoritate are câteva propuneri pentru a îmbunătăți mediul cibernetic, în România.”

 

"România este, în ultimul timp a devenit și țintă și, din acest punct de vedere, suntem pregătiți și deja avem un plan de măsuri extrem de precis conform strategiei naționale de securitate cibernetică.

Avem divizii pregătite pentru a asigura securitatea în acest domeniu. Degeaba construim infrastructură de internet, degeaba investim în platforme, degeaba facem interoperabilitate și registre mari de date dacă nu suntem în stare să le protejăm", a spus ministrul Marisu Bostan, anunțând că legea  securității cibernetice va fi pusă curând în dezbatere publică.

 

Ce s-a mai discutat la Ministerul Comunicațiilor:

“Am discutat, apoi, despre agenda digitală, despre strategia națională - agenda digitală care este o prioritate, trebui să fie o prioritate pentru România și pentru orice guvern, pentru că asta presupune nu doar mai multă transparență în actul guvernamental, dar presupune și costuri mai reduse și simplificare pentru cetățeni, pentru beneficiarii unor servicii publice.

Aici am vorbit de diferitele sisteme care sunt incluse pe partea de e.guvernare, mai ales sistemul de achiziții publice, SEAP-ul, pe care îl vrem până la sfârșitul acestui an mult mai funcțional. Obiectivul nostru este să generalizăm utilizarea SEAP-ului pentru toate achizițiile care se fac din fonduri publice, cel puțin, atât pentru transparentizare cât și pentru scăderea costurilor.

Apoi sunt sisteme, platforme informatice pentru mai multe ministere care furnizează servicii de interes public: pentru educație, pentru sănătate, pentru Ministerul Muncii, pentru Cultură, cu care vrem iar să progresăm în investiții, inclusiv din fonduri europene”.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22