Romania. CCR a decis ca arestul preventiv pentru trafic de stupefiante este neconstitutional, intrucat infractiunea nu este reglementata in legislatia penala

Fara Autor | 16.07.2015

Pe aceeași temă

Magistrații CCR au decis joi, cu majoritate de voturi, neconstituționalitatea măsurii preventive a arestului preventiv în cazul unei infracțiuni de trafic de stupefiante, deoarece infracțiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislația penală română.

 

CCR a admis excepția de neconstituționalitate privind dispozițiilor art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală,  mai precis sintagma "o infracțiune de trafic de stupefiante" din această prevedere care permite măsura arestării preventive.

 

Reglementarea de către legiuitor a acestei măsuri nu se poate realiza decât cu asigurarea tuturor garanțiilor specifice dreptului la un proces echitabil, prevăzut la art. 21 alin. (3) din Constituție, precum și a standardelor de calitate a legii, respectiv claritatea și previzibilitatea, consacrate de art.1 alin. (5) din Constituție, precum și de principiul legalității procesului penal, prevăzut la art. 2 din Codul de procedură penală.

 

"Or, în condițiile în care infracțiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislația penală română, nici în cuprinsul Codului penal, nici în cuprinsul unei legi speciale, enumerarea sa printre infracțiunile pentru care poate fi luată măsura arestării preventive este neconstituțională", susține CCR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22