Pe aceeași temă
Magistrații CCR au decis joi, cu majoritate de voturi, neconstituționalitatea măsurii preventive a arestului preventiv în cazul unei infracțiuni de trafic de stupefiante, deoarece infracțiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislația penală română.
CCR a admis excepția de neconstituționalitate privind dispozițiilor art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală, mai precis sintagma "o infracțiune de trafic de stupefiante" din această prevedere care permite măsura arestării preventive.
Reglementarea de către legiuitor a acestei măsuri nu se poate realiza decât cu asigurarea tuturor garanțiilor specifice dreptului la un proces echitabil, prevăzut la art. 21 alin. (3) din Constituție, precum și a standardelor de calitate a legii, respectiv claritatea și previzibilitatea, consacrate de art.1 alin. (5) din Constituție, precum și de principiul legalității procesului penal, prevăzut la art. 2 din Codul de procedură penală.
"Or, în condițiile în care infracțiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislația penală română, nici în cuprinsul Codului penal, nici în cuprinsul unei legi speciale, enumerarea sa printre infracțiunile pentru care poate fi luată măsura arestării preventive este neconstituțională", susține CCR.