România cere autostrăzi. Protest de 15 minute #șîeu. Anunțul făcut de ministru în timpul protestului

Redactia | 15.03.2019

Zeci de firme, primării, echipe sportive, personalităţi, sindicate, dar şi persoane fizice s-au alăturat vineri protestului „România vrea autostrăzi” şi au întrerupt activitatea timp de 15 minute.

Pe aceeași temă

UPDATE - Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, la Bacău, că săptămâna viitoare se va afla în Parlament pentru a susţine modificările ce trebuie aduse la Legea achiziţiilor publice, arătând că între aceste modificări este şi cea cu privire la despăgubirile pe care statul ar trebui să le plătească unei firme care a contestat o licitaţie şi a câştigat.

"Săptămâna viitoare, voi fi în Parlament în comisiile de industrie şi juridică pentru a aduce modificări la legea achiziţiilor, ca să putem semna contractele mult mai uşor, fără să creăm o presiune că s-ar considera un prejudiciu de stat eventualele despăgubiri care trebuie date de beneficiar în cazul în care se câştigă contestaţiile de către o firmă care a participat la licitaţie. Vom sprijini şi vis-a-vis de legislaţia privind emiterea de autorizaţii de construcţie într-un ritm mai accelerat, modificări la legislaţia pe mediu - şi aici vom avea o discuţie şi cu doamna viceprim-ministru Gavrilescu", a declarat Răzvan Cuc, potrivit Mediafax.

Ministrul Transporturilor a adăugat că, odată modificată legea achiziţiilor, evaluarea unei licitaţii nu ar trebui să dureze mai multe de o lună de zile.

"Domnul Neaga (directorul CNADNR - n.r.) şi-a asumat un număr de kilometri, noi îl vom ajuta să îi finalizeze. Evaluările la licitaţii se vor face într-un ritm accelerat la toate proiectele pe care compania le va lansa. Nu mai stăm să evaluăm licitaţiile câte 6 - 7 luni şi ne mai trezim şi cu câte o contestaţie. De asta modificăm legea. Dar dacă tot modificăm legea, domnul director Neaga sau comisiile pe care ei le stabilesc în cadrul companiei nu va mai avea nicio scuză să îmi spună că finalizăm o procedură de licitaţie de evaluat tehnic şi financiar într-o perioadă mai lungă de o lună de zile", a spus ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc s-a aflat vineri la Bacău pentru a inspecta lucrările la centura ocolitoare a oraşului.

UPDATE - Ministrul Eugen Teodorovici a ieșit în fața Ministerului de Finanțe și a stat de vorbă cu protestatarii din fața instituției. Este vorba despre reprezentanți ai unor ONG-uri, transmite digi24.

UPDATE 15.00 - A început protestul ”România vrea autostrăzi. Inițiatorul mișcării, omul de afaceri Ştefan Mandachi, iniţiatorul protestului, inaugurează, în localitatea Cumpărătura, judeţul Suceava, primul metru de autostradă construit în Moldova. Șoferii, atât cei opriți pentru 15 minute în trafic, cât și cei care nu au oprit, au claxonat în toată țara.

Aproape 2.000 de oameni protestează în fața Palatului Culturii și a Prefecturii. Primarul Iașului, Mihai Chirica, se află printre protestatari. Strada Palatului din oraşul Iaşi, aflată în faţa Palatului Culturii şi a Prefecturii, este blocată de mii de oameni, care s-au alăturat protestului pentru autostrăzi #şîeu.

Și în București s-au strâns oameni în Piața Universității. Zeci de studenți au creat o ”autostradă umană” și au cântat imnul României.

Bulevardul din fața guvernului e ocupat, mașinile au oprit și circa 100 de pietoni s-au oprit și ei.

Sute de angajați ai multinaționalelor din Pipera au protestat în stradă.

Câteva persoane protestează și în fața Ministerului de Finanțe, dar ministrul Eugen Teodorovici nu este printre ei.

Pe autostrada A1, mai multe mașini au oprit pe banda de urgență.

***

Anunţat în urmă cu 11 zile, protestul iniţiat de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul naţional, iar vineri, zeci de mii de oameni au oprit lucrul, la ora 15, pentru 15 minute. În acelaşi timp, suceveanul Ştefan Mandachi a inaugurat simbolic primul metru de autostradă construit de el în Moldova, într-un fel inedit de a protesta faţă de lipsa şoselelor rapide.

Acesta i-a provocat pe români să se alăture protestului lui: să oprească activitatea în 15 martie, la ora 15, timp de 15 minute.

Ştefan Mandachi a anunţat, în 4 martie, că a finalizat lucrările la primul şi singurul metru de autostradă din Moldova şi în 15 martie îl inaugurează, lansând şi o provocare: „În data de 15 martie, pentru 15 minute, începând cu ora 15.00, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi, fii solidar! Provoacă măcar trei persoane să-şi suspende activitatea!”, spunea Mandachi.

Provocarea lui a mers către trei oameni de afaceri: Ion Ţiriac, Gigi Becali, Viorel Cataramă.

La două zile de la lansarea provocării, în 6 martie, lui Ştefan Mandachi i-a răspuns Viorel Cataramă, care a anunţat că grupul de firme Elvila se alătură protestului şi întrerupe munca timp de 15 minute. În plus, Cataramă a dus provocarea mai departe.

„Grupul de firme ELVILA, cu un număr de 1000 de angajaţi, răspunde provocării lansate de antreprenorul Ştefan Mandachi şi va opri lucrul în 15 martie, ora 15, pentru 15 minute. Susţinem construirea de autostrăzi! Îi provoc, la rându-mi, pe antreprenorii Dumitru Bălan, din Botoşani, Adrian Mărginean, din Cluj şi Daniel Costaş, din Oradea, să ni se alăture în acest demers", a anunţat Viorel Cataramă.

După ce provocarea a fost propagată la nivel naţional, tot mai multe firme au anunţat că se alătură manifestului „România vrea autostrăzi” şi opresc lucrul în 15 martie

Şi JYSK România a anunţat că în 15 martie, la ora 15, se întrerupe activitatea pentru 15 minute în cele 73 de magazine din ţară, unde sunt angajate peste 800 de persoane.

În Cluj-Napoca, două companii IT s-au alăturat protestului început de omul de afaceri Ştefan Mandachi din Suceava. 1.100 de angajaţi opresc vineri, timp de 15 minute, activitatea şi lansează provocarea i celor peste 7.000 de clienţi şi colaboratori din ţară şi din străinătate.

Provocarea lui Mandachi a reuşit să ajungă, în 11 zile, în fiecare judeţ şi zeci de mii de oameni, angajaţi la stat sau la privat, opresc lucrul vineri pentru a trage un semnal de alarmă: „RomâniaVreaAutostrăzi”.

Dintre angajaţii statului, cei mai mulţi care întrerup activitatea vineri se pare că vor fi în judeţul Braşov, unde preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Viştea şi 35 de primari din judeţ participă la protest.

La Iaşi, primarul Mihai Chirica va ieşi în faţa Primăriei pentru a susţine ideea omului de afaceri sucevean, dar activitatea instituţiei nu va fi afectată.

Alţi primari din ţară, de la putere sau din opoziţie, au anunţat că participă la protestul faţă de starea infrastructurii şi pentru a susţine construcţia de autostrăzi.

De altfel, omul de afaceri care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, a recunoscut, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că nu se aştepta ca ideea lui să prindă la un număr atât de mare de oameni.

„Mă gândeam că va avea succes campania, dar nu mi-am imaginat că se poate ajunge la un astfel de nivel. Sunt mândru şi încântat că românii au ieşit din zona de confort şi aleg să manifeste paşnic. La 15 martie sper să se mobilizeze paşnic, fără violenţă, multe milioane de români. Dacă se poate, toţi românii. Vreau o uniune totală a românilor sub deviza „România vrea autostrăzi”, a declarat Ştefan Mandachi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22