Romania Curata: 16 candidati au avut legaturi cu Securitatea

Fara Autor | 07.12.2012

Pe aceeași temă

CNSAS a comunicat lista cu numele a noua candidati care au lucrat ca agenti sau au fost colaboratori ai Securitatii. CNSAS precizeaza si ca pe numele a trei candidati la alegerile generale au fost promovate actiuni in constatare care pana la acest moment, nu au fost finalizate. Numele acestora nu sunt deocamdata facute publice. Va prezentam un update la sinteza anterioara referitoare la acest criteriu de integritate, cu noi date relevante furnizate de baza de date Verifica Integritatea Candidatului Tau astfel cum a fost actualizata.


9 candidati cu decizii de colaborare cu Securitatea

Florin-Costin Paslaru, Candidat la Camera Deputatilor, Alianta USL-PSD, Galati, Colegiul 6
Conform dosarului de la CNSAS, Paslaru a colaborat voluntar cu Securitatea in timpul anilor de studentie, in 1980 acesta primind numele conspirativ "Pintea". In 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat printr-o decizia definitiva si irevocabila calitatea sa de colaborator al Securitatii.

Dan Voiculescu, Candidat la Senat, USL-PC, Bucuresti, Colegiul 8
Dan Voiculescu a fost incriminat in anul 2011 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-o decizie definitiva si irevocabila, ca fiind fost colaborator al Securitatii, sub un nume conspirativ, in speta "Felix".

Dumitru Badea Candidat PRM Camera Deputatilor Neamt Colegiul 6
Potrivit CNSAS a fost agent al politiei politice comuniste. Badea Dumitru, fost presedinte al Consiliului Judetean Neamt, a detinut functia de locotenent major al Directiei Regionale Bacau a Securitatii. Badea a recunoscut că a fost ofiţer de informaţii.

Virgil Sima candidat PER pentru Senat Arges Colegiul 3
Potrivit CNSAS a fost agent al politiei politice comuniste ca locotent si ulterior capitan in Inspectoratul Judetean de securitate Valcea si a desfasurat actiuni de politie politica.

Niculae Marzan candidat PRM pentru Camera Deputatilor, Teleorman Colegiul 2
Potrivit CNSAS a fost lucrator al fostei Securitati. Marzan a avut gradul de locotenent in cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Teleorman Serviciul 2 si a recrutat un informator pentru incadrarea informativa a muncitorilor. De asemenea Marzan a propus inceperea actelor premergatoare de urmarire penala impotriva unei persoane care a fost semnalata ca aduce injurii politicii partidului si statului.

Dan - Dumitru Zamfirescu Candidat PRM pentru Senat, Bucuresti, Colegiul 10
Potrivit CNSAS a fost subofiter in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti si a dirijat reteaua infomativa pe langa persoane intrate in atentia Securitatii pentru ca au ascultat si au diseminat informatii de la "Europa Libera", pentru relatii suspecte cu cetateni straini si pentru intentia de a parasi Romania.

Nestor Calin candidat pentru Camera deputatilor Galati Colegiul 7
Potrivit CNSAS a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ "Mihailescu" si a furnizat informatii care au dus la ingradirea drepturilor si liberatilor fundamentale garantate de Constitutie.

Anton Teodor Popovici candidat PRM Iasi Colegiul 12
Potrivit CNSAS a colaboratul cu Securitatea sub numele conspirativ "Penes" si a furnizat 14 materiale scrise care au dus la ingradirea drepturilor si liberatilor fundamentale garantate de Constitutie.

SZEKERES Carol candidat UDMR pentru Camera Deputatilor, Galati Colegiul 5
Potrivit CNSAS a fost  colaborator al fostei Securitati.


Colaboratori cu decizii de necolaborare din partea CNSAS

Sorin Rosca-Stanescu, Candidat la Senat, USL-PNL, Dambovita, Colegiul 2
Exista doua adeverinte emise in 2010 de CNSAS privindu-l pe Sorin Rosca-Stanescu, respectiv una de colaborare si una de necolaborare cu Securitatea. Cu toate acestea, dl. Rosca-Stanescu admite el insusi faptul ca a colaborat in cu Securitatea, in anul 1973 sub numele conspirative de "Deleanu" si "H15", oferind informatii doar Brigazii Antiteroriste a Securitatii.

Ioan Ghise Senat USL-PNL, Brasov, colegiul senatorial 3
Ioan Ghise a recunoscut ca a semnat, in anul 1983, in perioada in care era pedagog la Liceul "Tractorul", un angajament cerut de Securitate si ca a dat patru note informative catre ofiterul care raspundea de elevii libieni de la uzina "Tractorul". In 2011, CNSAS a emis o adverinta prin care se constata ca nu exista documente care sa ateste calitatea lui Ioan Ghise de lucrator sau colaborator al fostei Securitati.

Gheorghe Netoiu, Candidat la Camera Deputatilor, PP-DD, Dolj, Colegiul 1
A recunoscut in declaratia pe propria raspundere ca a fost lucrator al Securitatii, candidatura sa politica fiind astfel contestata la Tribunal Dolj si la Biroul Electoral Central.


Legaturi cu fosta Securitate distruse odata cu dosarele

Serban Petru Mihailescu, Candidat la Senat, USL-UNPR, Botosani, Colegiul 2
Serban Mihailescu a fost agent al fostei Directii de Informatii Externe (DIE), dar din dosarul lui nu au fost gasite decat copertile.  Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a emis in 2007, in urma contestatiei depuse de catre Serban Mihailescu, hotararea potrivit careia acesta nu se face responsabil de colaborare cu fosta Securitate ca politie politica.

Ionel Arsene, Candidat la Camera Deputatilor, USL-PSD, Neamt, Colegiul 7
Ca si consecinta a distrugerii dosarului lui Ionel Arsenie in decembrie 1989, CNSAS stabileste ca acestuia "nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii". Cu toate acestea, numele sau este mentionat in dosarul fond retea nr. R 225467 (cota CNSAS), ce cuprinde procese verbale in care se stipuleaza distrugerea de informatii, dosare personale si anexe ale fostului Inspectorat de Securitate Neamt. Desi nu s-au identificat documente care sa confirme rolul de informator direct al dlui. Arsenie, domnia sa este mentionat cu dosar nr. 9159.

Marian Enache, Candidat la Camera Deputatilor, Alianta USL-UNPR, Neamt, Colegiul 8
In anul 2009, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a emis o adeverinta care stipula necolaborarea lui Marian Enache cu Securitatea. Cu toate acestea, continutul actului mentioneaza faptul ca Serviciile Romane de Informatii au comunicat "ca domnul Enache Marian figureaza cu dosar F.R. (fond retea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a pastrat in arhiva".

Mircea Vasile Cazan candidat USL-PNL pentru  Camera Deputaților Judetul Sibiu, Colegiul 6
In adeverinta CNSAS eliberata in 2008 se mentioneaza ca SRI a comunicat faptul ca Mircea Vasile Cazan “figureaza cu fisa de evidenta ca s-a aflat in atentia Securitatii Iasi de la 04.12.1983 pana la 28.11.1989. Dupa aceasta data documentele s-au transferat la Securitatea Sibiu unde au fost distruse in timpul evenimentelor din 1989”.  Decizia a fost de necolaborare.

Sursa: Romania curata

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22