Romania Curata: Bogdan Licu, propus adjunct al procurorului general, deşi e acuzat de plagiat

Dora Vulcan | 08.10.2016

"În contextul în care şefa DNA Codruţa Kovesi e pusă la zid sub tirul unor acuzaţii de plagiat, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, l-a propus pe Bogdan Licu ca adjunct al procurorului general pentru un nou mandat de 3 ani, deşi acesta, la rândul lui, este acuzat de plagiat", scrie Romania Curata citand surse judiciare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Licu a mai ocupat această poziţie pentru un mandat de 3 ani şi, din luna mai, o ocupă ca interimar, informeaza Romania Curata, care face o trecere în revistă a avatarurilor condiţiei profesionale dar si personale care l-ar face pe procurorul Bogdan Licu inapt pentru responsabilitatea unei asemenea functii, pentru care a detinut deja un interimat: 

 

 

  • Acuzat de plagiat

 

Procurorul Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan, însă nu are un verdict din partea CNATDCU. El ar fi copiat mai bine de jumătate din teza sa, printre care şi de la judecătorul CSM Cristi Danileţ.

 

 

  • A vrut să renunţe la titlul de doctor

 

În plus, Licu a făcut cerere de renunţare la titlul academic, alături de alţi doctori făcuţi la şcoala SRI a lui Gabriel Oprea, cerere considerată imposibilă de către Ministerul Educaţiei. Vezi aici.

 

 

  • Vizat de o plângere penală

 

Bogdan Licu este vizat indirect de o plângere penală formulată de un general la adresa fostului conducător de doctorat Gabriel Oprea, care l-ar fi instigat la plagiat pe Bogdan Licu - aici.

 

 

  • Împrumut de la prietenul şi naşul lui, un om de afaceri anchetat pentru corupţie

 

Nu e singurul scandal legat de procurorul general adjunct interimar. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Licu a împrumutat 300.000 de euro de la prietenul şi naşul lui, un om de afaceri inculpat pentru corupţie de DNA.

 

  • Acuzaţiile la adresa naşului

 

Omul de afaceri Mircea Tudor, considerat inventatorul scannerului pentru avioane, este acuzat că ar fi pus la bătaie 1,5 milioane de euro ca să obţină contracte de securizare a frontierelor la Autoritatea Vămilor. Compania lui Mircea Tudor a încheiat, între 2010 -2011, contracte cu Vama de 79 de milioane de lei. Vezi mai multe aici.

 

  • Şi-a luat apartament în cartierul lui Nicu Niro, unde stă şi Ponta

 

Procurorul Bogdan Licu s-a împrumutat de la omul de afaceri Mircea Tudor, aflat acum sub control judiciar, ca să îşi cumpere un apartament în ansamblul rezidenţial Central Park, construit de omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Nicu Niro, condamnat la 2 ani şi 4 luni de detenţie în cazul Microsoft I. Licu a închiriat apartamentul de unde a obţinut anul trecut un venit de 24.300 de euro. Vezi declaraţia de avere a lui Bogdan Licu.

 

 

  • Ce spune naşul despre împrumutul finului

 

În urmă cu jumătate de an, jurnalistul României Curate Daniel Befu a reuşit să stea de vorbă cu omul de afaceri care a admis că este prieten, vecin şi naşul adjunctului procurorului general Bogdan Licu. Mircea Tudor a explicat şi de ce l-a împrumutat pe Licu cu 300.000 de euro. Iată ce i-a declarat Mircea Tudor:

 

S-au strâns relaţiile (e vorba de relaţiile cu Bogdan Licu – n.r.) între noi până când am devenit foarte buni prieteni. După aia i-am propus să se mute lângă mine. Eu eram deja în Baloteşti şi s-a mutat. A fost un teren de vânzare. I-am zis: «Bogdan, e un teren de vânzare aproape, la două case de mine». Şi când şi-a făcut casa în Baloteşti, el a vândut prin Bucureşti ceva şi i-au ajuns banii doar să-şi cumpere teren, nu să-şi facă şi casă. Şi i-am zis «Ok, te ajut». E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanţă. Ne vizităm în fiecare săptămână. Mâncăm împreună, bem împreună, vorbim despre femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament în Central Park. Bogdan a zis: «Eu vreau ­să-mi iau apartament în Central Park şi nu satisfac condiţiile de creditare» Şi am zis: «Ok, te susţin eu» Şi cu asta ­basta”, a explicat Mircea Tudor sprijinul financiar acordat adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

 

  • A participat la o dezbatere cu mesaje anti-anticorupţie

 

Zilele trecute, procurorul general adjunct interimar Bogdan Licu a participat la o dezbatere la Parlamentul României alături de politicieni precum Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Severin sau Rodica Stănoiu şi rezervistul Mircea Dogaru. La dezbatere, Adrian Severin, judecat pentru corupţie la Înalta Curte în dosarul Sunday Times, a făcut celebra afirmaţie: „Dacă toţi suntem corupţi, înseamnă că nimeni nu e corupt” (mai multe detalii aici).

 

 

  • Soţia lui Licu este psiholog la SRI. La începutul anului, Monica Licu a candidat alături de soţia lui Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, pentru un post de lector la SNSPA. Aici. În urma articolului semnat de jurnalista Emilia Şercan, concursul a fost suspendat din pricina unor neclarităţi. 

 

 

De ce a fost propus Licu

 

Potrivit unor surse judiciare de la cel mai înalt nivel, citate de Romania curata, Bogdan Licu a fost propus pentru un nou mandat de 3 ani ca procuror general adjunct “pentru rezultatele manageriale obţinute în perioada în care a fost procuror general interimar (redeschiderea dosarului Revoluţiei, menţinerea rezultatelor bune privind combaterea corupţiei), experienţa managerială dovedită la conducerea Ministerului Public şi aprecierea pozitivă a colegilor”.

 

 

Care e procedura în cazul numirii procurorilor şefi

 

Potrivit procedurilor actuale în ceea ce privește numirile șefilor de parchete, ministrul Justiţiei propune, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării numeşte prin decret prezidenţial.

 

 

***

 

 

Bogdan Licu a fost, de la data de 16 mai 2013, prim-adjunct al Procurorului General al României, preluând conducerea instituţiei odată cu demisia lui Tiberiu Niţu. În perioada 2006-2013 a activat în cadrul CSM, fiind membru ales până în 2012 iar ulterior consilier al preşedintelui CSM, informeaza Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22