România încetinește ritmul vaccinării: De pe locul 6 global, cade pe locul 17, raportat la populație

Laurentiu Gheorghe | 12.03.2021

În clasamentul global al vaccinării, România a căzut de pe locul 6 în 23 februarie, pe 17 după administrarea rapelului, raportat la populație, în condițiile în care 630.000 de doze sunt pe stoc.

Pe aceeași temă

După mai puțin de trei săptămâni, România a coborât pe locul 17 la acest indicator, cu o rată de acoperire vaccinală de 3,4% din populația eligibilă, potrivit datelor agregate de New York Times. Dintre țările Uniunii Europene, acum România este depășită de Malta, Polonia, Danemarca, Slovacia și Grecia. Ungaria și Estonia sunt la egalitate cu România în privința procentului persoanelor vaccinate cu a doua doză, însă au rate mai bune la vaccinarea cu prima doză.

În ceea ce privește numărul efectiv de doze administrate până acum, precum și rata de vaccinare cu prima doză, România este mult mai jos în clasament.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că acești indicatori depind și de strategia de vaccinare a fiecărei țări, iar România este în graficul pe care și l-a propus cu ritmul de vaccinare, chiar peste ceea ce a fost anticipat.

România se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase la nivel mondial în ce priveşte administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori, anunța în 23 februarie Valeriu Gheorghiţă. România avea atunci o rată de acoperire vaccinală cu ambele doze de 3% din populația eligibilă. La nivelul Uniunii Europene, doar Malta era mai sus decât România, aflată la egalitate cu Danemarca.

Contactat de G4Media.ro, președintele Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat că există o dinamică a acestor indicatori, fiind perioade în care domină persoanele vaccinate cu prima doză și perioade în care sunt mai multe vaccinate cu doza de rapel. Acesta a amintit că, la sfârșitul lunii februarie, au fost foarte puține programări pentru prima doză și chiar pentru a doua și au fost amânate unele programări, din cauza sincopelor în livrarea vaccinurilor. De asemenea, în primele 20 de zile din luna martie domină numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, ceea ce explică variațiile.

Potrivit datelor furnizate de CNCAV la solicitarea G4Media.ro, până acum România a recepționat în total 2.908.899 de doze de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Până joi seara la ora 17.00, au fost injectate 2.019.757.

634.556 de doze sunt însă ținute pe stoc.

Valeriu Gheorghiță susține însă că se merge pe „stocuri minimale” din vaccinurile Pfizer și Moderna, pentru că există un calendar de livrare confirmat. Sunt utilizate 80% din dozele recepționate. Pentru vaccinul Pfizer sunt făcute și programările până la jumătatea lunii aprilie, iar de la Moderna toate dozele care vin vor fi distribuite în centrele de vaccinare, explică acesta.

Cel mai important stoc de vaccinuri este de la AstraZeneca, iar pentru acesta nu s-a ajuns la nivelul maxim de ocupare a locurilor disponibile, fiind libere încă în diferite județe câte o mie – două de locuri, spune Gheorghiță.

„Din 15 martie, odată cu deschiderea listelor de așteptare pentru toată lumea, ne așteptăm să crească nivelul de ocupare a locurilor. Oricum ritmul de vaccinare a crescut progresiv, am depășit 50.000 de doze administrate pe zi și am ajuns la un total de 1,3 milioane de persoane vaccinate, ceea ce este mai mult decât anticipam. Calculele arătau că la sfârșitul lunii martie ajungem la 1,2 milioane de persoane. Suntem în grafic cu ritmul de vaccinare și vom crește în aprilie”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre decizia unor state de a folosi cât dozele pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane și amânarea rapelului, Valeriu Gheorghiță a spus că au fost decizii proprii luate de unele țări, care „nu au fundament științific”.

„Noi am considerat că este prudent să respectăm recomandările Agenției Europene pentru Medicamente, care a revenit și a întărit recomandarea de a face rapelul la 21 de zile pentru Pfizer”, a spus acesta.

În prezent, în România sunt active 678 de centre de vaccinare din 1.137 avute în plan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22