România, lada de gunoi a lumii: Contracte pentru importul a 2.000 de vapoare de deșeuri

Laurentiu Gheorghe | 10.06.2021

Procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța spune că legislația de mediu e „șvaițer” la noi și România devine un El Dorado pentru deșeuri.

Pe aceeași temă

Procurorul constănțean este îngrijorat de afluxul de deșeuri industriale și menajere care invadează Portul Constanța din cauza lacunelor legislative pentru protecția mediului. Mai ales după ce China a interzis importurile de deșeuri, în România sunt importate mii de tone de deșeuri sub diverse denumiri care să le dea aparența de legalitate.

„Sunt absolut îngrijorat, pentru că am posibilitatea să observ acest lucru şi vreau să îmi împărtăşiţi îngrijorarea că, dacă nu se face ceva, România va deveni un El Dorado pentru deşeuri”, a declarat Niţă, joi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că România are o legislaţie de mediu inadecvată şi o administraţie nepricepută.

„Din 2016, China şi-a închis porţile, România are o legislaţie inadecvată, o administraţie fie nepricepută, fie… mă abţin să spun de care pentru că se autorizează tot felul de trăsnăi. Vin în ţară botezate mii de tone”, a afirmat procurorul constănţean.

El crede că, dacă nu se iau măsuri urgente, atunci în România nu vom mai putea să respirăm aerul de pe stradă.

„Am văzut vârful aisbergului, dar în condiţiile în care legea nu se actualizează aşa cum ne cere Consiliul Europei, începând cu raportul de evaluare din 2018, vom ajunge foarte curând să ne fie teamă să mai respirăm aerul de pe stradă pentru că în România se pregătesc să vină dacă s-au prins operatorii de deşeuri că se poate din toate zonele atât deşeuri industriale, cât şi deşeuri menajere”, a explicat Teodor Niţă.

El a precizat că au fost încheiate contracte de ardere în fabricile de ciment a două mii de vapoare cu deşeuri menajere.

„Au fost cazuri în care s-au încheiat contracte de ardere în cuptoarele fabricilor de ciment a două mii de vapoare cu deşeuri menajere. Domnilor, două mii de vapoare. I-am trimis înapoi, dar nu ştiu cât vom reuşi lucrul acesta fără o legislaţie corespunzătoare. Găuri legislative sunt multe, dureroase şi dacă cineva nu este făcut conştient asupra acestor pericole, cei care avem copii sau nepoţi vom fi responsabili de ceea ce le lăsam după noi şi anume o ţară care foarte curând se va transforma într-una cu peisaje apocalipitice, în care pădurile se ard, se termină, se distrug, se defrişează şi o să apară în locul munţilor împăduriţi, munţi de gunoaie”, a mai afirmat procurorul Teodor Niţă.

"Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. (...) Cât timp nu se iau măsuri legale, nu va fi deloc în regulă, pentru că s-a făcut autostradă, s-a învăţat lumea că aici se poate, că este un El Dorado pentru deşeuri. Şi foarte curând, zic în 20 de ani, ceea ce înseamnă curând, o să trăim printre munţi de gunoaie şi foarte fericiţi că cineva a respectat legea. (...) Sunt atât de multe lacune, că legea e un şvaiţer", a afirmat procurorul Teodor Niţă, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor, cu ocazia unui control efectuat joi în Portul Constanţa Sud - Agigea.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu este lipsită de laboratoare, mijloace tehnice, precum şi de personal cu competenţe necesare în domeniu.

"Vă dau numai nişte exemple. Garda de Mediu ar trebui să aibă laboratoare, mijloace tehnice, logistice, să îşi facă datoria, ar trebui să aibă oameni instruiţi pentru asta, competenţe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competenţe de tip poliţie judiciară, pe investigare infracţiuni de mediu la lucrătorii Gărzii de Mediu. A expirat termenul de implementare, nu s-a întâmplat nimic. Comisia Europeană spune să colectăm deşeurile selectiv, ne spune să măsurăm calitatea aerului. Păi de unde dacă nu avem laboratoare? Nu există deloc laboratoare, acreditate sau ... nimic. Şi apelăm la firme private care spun că totul este în regulă. Dumnezeu cu mila, eu văd că se nasc munţi de gunoi şi peisaje apocaliptice şi dacă nu am laboratoare ce pot să zic?! Ne zbatem ca peştele pe uscat", a susţinut Teodor Niţă.

Procurorul consideră că Garda de Mediu ar trebui să fie o instituţie de forţă a statului român.

"Garda de Mediu ar trebui să fie o instituţie de forţă a statului român, să aibă atribuţiuni. Garda de Mediu face plângere penală ca şi un petent obişnuit, nu poate să facă un act de sesizare penală că s-a produs o infracţiune. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu şeful Gărzii de Mediu, a fost gonit dintr-un control legal pentru că în lege nu scrie foarte clar cât şi cum are dreptul să facă controale. Păi atunci ce fac, trimit soldaţii la război cu bricege de desfăcut conserve?", a mai declarat procurorul Teodor Niţă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22