România neagă violarea spațiului aerian de către rachete rusești: Au zburat la 35 de km de graniță

L. G. | 10.02.2023

Ucraina a anunțat vineri că două rachete de croazieră rusești Kalibr lansate de pe Marea Neagră ar fi traversat R. Moldova, România pentru a lovi ținte din Ucraina. MapN neagă informația.

Pe aceeași temă

Oficialii Ministerului Apărării Naționale au oferit un punct de vedere oficial cu privire la cele două rachete rusești Kalibr despre care forțele armate ale Ucrainei au afirmat c-ar fi survolat teritoriul României în dimineața zilei de vineri, 10 februarie.

Potrivit MApN, informația transmisă de șeful armatei din Ucraina, Valeri Zaluzhnyi, nu se confirmă:

"Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate", se arată în comunicatul transmis de MApN.

”În jurul orei 10.33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la intersecția celor trei state”, se arată în mesajul transmis de Valeri Zaluzhnyi și postat pe Twitter.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">BREAKING:<br><br>Ukrainian media reports that Russia fired a Kalibr cruise missile over the airspace of Romania before it hit a target in Western Ukraine 30 minutes ago. <a href="https://t.co/c2YKuPJmSK">pic.twitter.com/c2YKuPJmSK</a></p>&mdash; Visegrád 24 (@visegrad24) <a href="https://twitter.com/visegrad24/status/1623971627892453376?ref_src=twsrc%5Etfw">February 10, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a precizat într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda că Forțele Aeriene ar fi putut doborî aceste rachete rusești, dar au decis să nu o facă având în vedere „riscurile și amenințările la adresa populației statului vecin”.

Conform agora.md, Ministerul Apărării de la Chişinău, confirmă survolarea spaţiului aerian de către o rachetă. 

”Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al R. Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina”, a transmis insituţia.

De asemenea, şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea „inacceptabilă a spaţiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete ruseşti în cursul zilei de astăzi”, mai relatează agora.md.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22