România nu vrea amnistie și grațiere.Organizațiile civice îi cer lui Iohannis referendum pe Justiție

Redactia | 12.12.2018

28 organizatii civice ii cer presedintelui Iohannis sa organizeze referendum pe tema Justitiei, pe fondul ingrijorarilor privind o posibila OUG pe amnistie și grațiere.

Pe aceeași temă

"Organizatiile civice semnatare, active in protestele de strada care au urmat emiterii OUG 13 si, ulterior, propunerilor de modificare a Legilor Justitiei si a Codurilor Penale cer presedintelui Romaniei sa emita de urgenta decretul de organizare a unui referendum national prin care romanii sa-si exprime vointa cu privire la relaxarea sau inasprirea legislatiei in materie penala.Amintim că procedura pentru declansarea acestui referendum a fost deja demarata in ianuarie 2017, Parlamentul avizandu-l favorabil in februarie 2017", transmit organizatiile intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

De asemenea, asociatiile cer oprirea imediata a procedurilor de modificare a legislatiei penale. In plus, solicita intrevederi cu decidentii politici si institutionali pentru a discuta despre necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, a respectarii independentei Justitiei si a domniei legii in Romania.

"Cer Guvernului si majoritatii parlamentare sa opreasca imediat si neconditionat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislatiei penale, inclusiv privind initiativele de amnistie si gratiere;

Cer decidentilor politici si institutionali (presedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Viorica Dancila, ministrului Justitiei - Tudorel Toader, Avocatului Poporului - Victor Ciorbea si liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor, Vasile-Daniel Suciu - PSD, Raluca Turcan - PNL, Dan Barna - USR, Korodi Attila - UDMR, Varujan Vosganian - ALDE, Eugen Tomac - PMP, Varujan Pambuccian - Minoritati si Victor-Viorel Ponta - Neafiliati) o serie de intalniri pana cel tarziu pe 24 decembrie 2018 pentru a discuta despre necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, a respectarii independentei justitiei si a domniei legii in Romania", se mai arata in comunicat.

Sursa citata precizeaza ca cererile vin in contextul in care premierul Viorica Dancila a anuntat luni, dupa CEx, ca liderii PSD au decis ca modificarile la Codurile Penale sa fie facute prin ordonanta de urgenta.

"Formulam aceste cereri avand in vedere:

Anuntul Comitetului Executiv al PSD referitor la iminenta adoptarii unor ordonante de urgenta privind relaxarea legislatiei in materie penala, inclusiv a unor prevederi privind amnistia si gratierea;

Recomandarile institutiilor europene, partenerilor internationali si cele formulate prin Mecanismul de cooperare si verificare, precum si cele formulate de asociatiile profesionale de magistrati din Romania;

Rezultatele sondajului sociologic reprezentativ la nivel national privind amnistia, gratierea si lupta impotriva coruptiei, comandat de partenerii nostri din grupul civic Geeks for Democracy si realizat de ISSPOL in perioada 4-10 decembrie 2018", potrivit documentului.

Iata aici mai multe detalii despre sondaj: 91% dintre romani nu sunt de acord cu gratierea condamnatilor pentru coruptie. Inclusiv 87% din votantii PSD/ALDE/UDMR

Organizatiile argumenteaza ca rezultatele "arata contradictia flagranta dintre dorinta romanilor de continuare a luptei impotriva coruptiei si dorinta catorva grupuri sau persoane cu functii de demnitate publica de a o opri".

"Suveranitatea Romaniei nu poate fi exercitata in nume propriu de niciun grup si nicio persoana, si de aceea am formulat cererea ca Presedintele sa convoace imediat referendumul pe justitie.

In acelasi timp, constatam ca Guvernul si Parlamentul continua mutilarea legislatiei penale in dispretul dorintei romanilor, cu ignorarea opiniilor fundamentate ale magistratilor si ale concluziilor si solicitarilor institutiilor europene si internationale sau ale partenerilor din UE si NATO. De aceea, le-am cerut sa opreasca imediat modificarea Codurilor Penale sau adoptarea unor acte normative pentru amnistie si gratiere.

Nu in ultimul rand, am constatat ca in adoptarea Legilor Justitiei si in discutiile privind modificarea Codurilor Penale au existat deficiente majore ale dialogului si consultarii dintre legiuitor si societate in ansamblu.

Lipsa dialogului dintre Guvern/Parlament, pe de o parte, si institutiile independente ale statului, institutiile europene si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO, pe de alta parte, pune intr-un pericol major si iminent separatia puterilor in stat, respectiv rolul si credibilitatea noastra in lume.

Riscam un derapaj fara precedent de la valorile democratice si de la drumul nostru alaturi de lumea libera, punand in pericol viitorul nostru ca natiune chiar in an centenar", mai transmit asociatiile.

In fine, acestea mai solicita liderilor politici ai partidelor parlamentare si presedintelui Romaniei sa-si asume in mod public prin actiunile enumerate mai sus o pozitie clara asupra legislatiei penale, in acord cu dorintele si aspiratiile majoritatii romanilor, evidentiate in sondajul prezentat.

Organizațiile semnatare: #activAG Pitesti, Actiunea Civica Galati, Asociatia Aradul Civic, Asociatia Reactiv Brasov, Brasovul Civic, Coruptia Ucide, Diaspora Franta Solidara cu Romania, Euro Aleg 2.0, Geeks for Democracy, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Protestatari ProDemocratie Londra, Radautiul Civic, Reset Iasi, #Rezist Dublin, #Rezist Galati, #Rezist Lyon, #Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania, #REZISTENTA, #Rezist MILANO, #Rezistenta din Diaspora, Rezistam si la Paris, #Rezist WMW, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticoruptie Cluj, Va Vedem din Bucuresti, Va Vedem din Sibiu si VedemJust.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22