România, pe lista SUA privind traficul de persoane. Zuckerman, către parlament: Lucrați cu guvernul

Redactia | 26.06.2020

România se află în continuare pe lista de supraveghere a Statelor Unite privind traficul de persoane, iar Guvernul nu îndeplineşte în totalitate standardele minime pentru eradicarea traficului de carne vie

Pe aceeași temă

Acestea sunt concluziile Departamentului de stat iar ambasadorul american, Adrian Zuckerman, face apel către Parlament să înceapă să lucreze imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a-i prinde pe infractori.

"Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut", a afirmat diplomatul american.

Raportul critic al Departamentului de stat

  • ”Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar face eforturi semnificative. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participarea la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derularea mai multor campanii de conştientizare.

  • Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă.

  • Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat potenţiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale.

  • Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în Raportul privind traficul de persoane 2020 publicat de Departamentul de stat american.

Ambasadorul american: Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine şi să protejeze chiar oamenii pe care îi reprezintă

  • "Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul Guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane s-au diminuat, numărul de urmăriri penale şi condamnări pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară” a afirmat vineri ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, la o conferință de presă comună susținută vineri alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și procurorul general Gabriela Scutea.

Ambasadorul american a subliniat că trebuie făcut mai mult pentru combaterea traficului de persoane în România și a spus că are încredere "în angajamentul acestui Guvern de a eradica acest flagel".

  • "Din păcate, este evident că raportul este corect. Bandele de crimă organizată au traficat oameni, ştiind că probabil vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut. Din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant, protecţia victimelor este de asemenea în creştere”, a afirmat ambasadorul.

El a precizat că Statele Unite s-au angajat să folosească toate resursele pentru ajuta România să pună capăt traficului de persoane: "Dacă eşti traficant de persoane te vom găsi, te vom aresta şi te vom pune sub acuzare. Nu va exista un refugiu destul sigur pentru traficanţii de persoane. Nu în România, nu în Statele Unite, nu în Europa".


Diplomatul american a făcut un apel la Parlamentul să înceapă să lucreze cu Guvernul pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea traficului de persoane.

  • "Fac apel la conducerea Parlamentului: începeţi să lucraţi imediat cu Guvernul pentru a adopta legislaţia necesară pentru a urmări rapid aceşti infractori, pentru a confisca câştigurile obţinute ilegal din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele traficului şi pentru a repara prejudiciile produse de fostul Guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine şi să protejeze chiar oamenii pe care îi reprezintă”.

Vela: Deși pandemia a fost principala preocupare, MAI și-a făcut datoria în tot ce înseamnă combaterea și prevenirea traficului de persoane


Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat notă de raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la prevenirea şi combaterea traficului de persoane în 2019 şi lucrează permanent pentru reducerea traficului de persoane, astfel ca evaluarea pentru acest an să fie pozitivă, iar România să evite un raport negativ pentru al treilea an consecutiv, a susținut ministrul Marcel Vela.El a mai spus că Ministerul Afacerilor de Interne "şi-a făcut datoria" în tot ceea ce înseamnă combaterea şi prevenirea traficului de persoane, "cu toate că, în acest semestru din 2020 pandemia COVID-19 a fost principala preocupare a tuturor autorităţilor".
"În acest sens, aş dori să menţionez inclusiv discuţiile avute cu Ministerul Justiţiei, cu Ministerul Public, cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, precum şi cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile care au manifestat preocupare şi receptivitate în sensul identificării celor mai bune soluţii. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne rămâne, în continuare, angajat să coopereze atât cu celelalte autorităţi române, cât şi cu societatea civilă şi partenerii externi, pentru a identifica soluţii concrete şi a avea un răspuns întreg integrat în problematica generală a combaterii şi prevenirii traficului de persoane", a susținut Vela.
Predoiu: Traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil. Responsabil este fostul guvern PSD
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus și el că traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în România, iar responsabilă pentru această situaţie este fosta guvernare PSD, pe care a acuzat-o că "a distrus legislaţia care întărea justiţia" şi a "transmis un semnal clar interlopilor că îşi pot face de cap".

  • "Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume şi acţionat în consecinţă. Traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în ţara noastră şi noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen.

  • Aşa cum constată şi raportul Departamentului de Stat, anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfăşurat s-au diversificat, şi aceasta s-a datorat şi unei anumite impunităţi, pe care crima organizată a simţit-o, a speculat-o, valorificat-o.

  • Cu alte cuvinte, această situaţie are un responsabil - este fostul guvern PSD. Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil, este că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne - Carmen Dan, Camera Deputaţilor - Liviu Dragnea, Ministerul Justiţiei - Florin Iordache, nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislaţia care întărea justiţia, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acţiunea poliţiştilor, au transmis un semnal clar interlopilor că îşi pot face de cap, voit sau involuntar este mai puţin important pentru cetăţeni.

  • Ca simpli cetăţeni constatăm că siguranţa cetăţeanului a slăbit în guvernarea PSD. Intenţia noastră este să o consolidăm să o recuperăm şi să facem uitat acest fenomen urât care este traficul de persoane şi crima organizată", a susținut Predoiu.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22