România. Scenariul pesimist : Peste un milion de cazuri de Covid-19 la 1 septembrie

Laurentiu Gheorghe | 20.07.2020

Un studiu al Comitetului pentru situații de urgentă, prezentat de Digi 24, arată un scenariu sumbru pentru România dacă nu se respectă regulile de prevenire a infecțării, în primul rând distanțarea socială

Pe aceeași temă

Dacă se păstrează indicele actual al distanțării sociale, modelul matematic arată că la 1 august vor fi între 20.000 și 24.000 de cazuri active de Covid-19, astfel că s-ar putea impune din nou starea de urgență.

Însă în condițiile unei creșteri a distanțării sociale, atunci și pericolul de răspândire a infectărilor cu SARS-CoV-2 se reduce, aceeași metodă de simulare arată că ar fi mai puțin de 500.000 de cazuri de Covid-19. (Evoluția numărului de cazuri active în cazul asigurării unei Distanțe Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozității (pragul de siguranță) = 20 de zile)

În contextul în care numărul de cazuri de COVID-19 a crescut în România cu 54% faţă de săptămâna trecută, documentul obţinut de Digi24 atrage atenţia la faptul că distanţa socială a scăzut

„Dacă noi de mâine am schimba dramatic lucrurile, tot am avea nevoie de un număr de zile. Ce înseamnă un lucru dramatic, o serie întreagă de restricţii. Tot era nevoie de 20 de zile de a ajunge de la creştere la descreştere. Asta arată şi graficul. Indexul de distanţă socială e numărul de zile în care cineva contagios infectează o altă persoană. De exemplu dacă eu am o durată o durată a contagiunii de 30 de zile, dar distanţa socială e de 10 zile, înseamnă că voi infecta trei persoane. Atât timp cât această distanţă socială e în prag, vom avea o scădere. Deocamdată avem creştere”, a explicat Mihai Pascadi, reprezentant al Avantera, compania care a efectuat studiul, într-o intervenţie la Digi24.

„Creşterea supra-exponenţială va continua până când distanţa socială va începe să crească. La actuala distanţă socială şi actualul prag (estimat) de siguranţă, la 1 august am avea între 20.727 şi 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne aşteptăm să avem la 1 august, în aceste condiţii, între 1.036 şi 1.697 internări”, se arată în document.

Şeful DSU, Raed Arafat, a confirmat studiul şi interpretarea sa într-o intervenţie la Digi24. Acesta a explicat că dacă lucrurile merg în aceeași direcție în ce privesc măsurile de prevenție, documentul se va adeveri.

„Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate, riscul ca acest studiu să continue în realitate să fie situaţia, există. Să continue creşterea numărului de cazuri active şi să vedem că situaţia în România se poate înrăutăţi în continuare”, a explicat Raed Arafat.

România se află într-o creştere supra-exponenţială a cazurilor de coronavirus, în condiţiile în care distanţarea socială a scăzut până la nivelul lunii aprilie, arată un studiu Avantera pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), citat de Digi24.

Prognoza evoluției de coronavirus pe județe

Totodată, Bucureștiul și județele Argeș și Prahova ar fi cele mai grav afectate, fiind cele marcate cu roșu. Urmează județele Galați, Brașov, Dâmbovița și Arad - marcate cu portocaliu.

Statistica se bazează pe riscul ridicat de creștere + dificultățile de azi (multe cazuri noi) + diferențele din fiecare județ privind distanțarea socială.

Cifrele reprezintă o monitorizare zilnică a numărului de cazuri active și o prognoză a evoluției realizată după modele folosite la nivel internațional.

Cel mai important factor luat în calcul este cel care reprezintă distanțarea socială.

Această prognoză arată o evoluție în funcție de datele de la nivel național din acest moment, iar cifrele se pot modifica în funcție de evoluția zilnică a epidemiei.

Puteți consulta prognoza aici.

Ce soluții există

Totodată, studiul citează și informațiile furnizate de Asociaţia Medicală Texas, cea mai mare asociaţie de profil din Statele Unite ale Americii, cu privire la activităţile care pot prezenta un risc pentru infectarea cu coronavirus și gradul lor de periculozitate.

„Putem modifica favorabil dinamica epidemiei pe două căi: crescând Distanța Socială respectiv reducând Durata Contagiozității”, mai transmit autorii documentului.

Distanța socială este definită ca „intervalul de timp mediu după care o persoană contagioasă ajunge să infecteze la rândul ei o altă persoană”.

„Distanța socială (DS) trebuie să fie mai mare (cu cât mai mare cu atât mai bine) decât durata medie a unui caz contagios (DC) pentru ca numărul de cazuri active (persoane contagioase) să scadă. Pentru România DC = 25.3 zile; măsurile luate ar trebui să asigure o distanță socială mai mare decât 25.3. Această formulă funcționează pe regiuni/țări relativ omogene din punct de vedere al evoluției epidemiei și măsurilor aplicate. Datorită formulelor utilizate, distanța socială calculată pentru o zi suferă mici ajustări în următoarele 3 zile”, se menționează în document.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22