Pe aceeași temă
Decizia celor trei țări vine ca urmare a plângerilor fermierilor locali referitoare la prețurile scăzute ale cerealelor ucrainene care au distorsionat piața internă.
De asemenea, guvernul din Bulgaria a anunțat că ia în calcul o măsură similară.
România nu se opune tranzitului de cereale din Ucraina, însă vrea introducerea unor taxe vamale pentru grânele și produsele alimentare importante din Ucraiana.
Este o măsură care îi va proteja pe producătorii români, a spus Ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Permitem ca toate cantităţile de produse agro-alimentare să ajungă unde este necesar şi să oprim importul de cereale în România în aşa fel încât să dăm posibilitatea fermierilor noştri să îşi golească magaziile, să le pregătească pentru noua recoltă”, a afirmat Daea.
Singura țară vecină cu Ucraina care permite în continuare importul este România. Și fermierii români s-au plâns de probleme similare, dar Comisia Europeană a aprobat doar un ajutor de circa 10 milioane de euro, mult sub nivelul de 200 de milioane de euro cerut de fermieri.
România a fost în ultimul an principalul canal de tranzit pentru cerealele ucrainene, după cum a declarat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis.
”Le-am facilitat tranzitul de cereale. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta”, a declarat președintele Iohannis.
România a facilitat exporturile de cereale din Ucraina pe infrastructura rutieră, pe cea feroviară, dar și pe fluviul Dunărea și pe Marea Neagră. Pentru a facilita operațiunile, guvernul român a investit zeci de milioane de euro în modernizarea porturilor, dar și a căii ferate.
Până la acest moment, nici un oficial guvernamental român nu a enunțat o posibilă suspendare a importurilor sau tranzitului de cereale din Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale unora dintre fermierii români.
Pe lângă importul de cereale, Polonia a interzis și tranzitul de cereale ucrainene, în timp ce Ungaria ar permite în continuare traversarea țării, potrivit Kyiv Independent.
La acest moment nu e clar dacă Slovacia va interzice și tranzitul cerealelor ucrainene, sau doar importul având ca destinație propria piață internă.