România, susținută de Ungaria, a blocat adoptarea unui raport critic al UE referitor la R. Moldova

Redactia | 07.12.2018

România s-a opus, alături de Ungaria, la adoptarea de către miniștrii de externe UE a concluziilor Consiliului de Afaceri Externe al UE la adresa R. Moldova, declară diplomați europeni,

Pe aceeași temă

Concluziile, care trebuie aprobate în unanimitate de Consiliul Afaceri Externe, urmau să fie adoptate de miniştrii europeni fără alte discuţii în cadrul unei reuniuni la Bruxelles pe 10 decembrie, , au declarat diplomaţi europeni pentru RFE/RL (Radio Europa Liberă/Radio Libertatea), transmite Agerpres.

Însă, surse diplomatice sub rezerva anonimatului au declarat pentru RFE/RL că România, sprijinită de Ungaria, s-a opus ca proiectul de text să fie votat la reuniunea din 10 decembrie. Potrivit acelorași surse, România ar fi luat această decizie la începutul acestei săptămâni atunci când diplomaţii UE s-au întâlnit pentru a discuta acest document.

Sursele citate au afirmat că Bucureştiul şi-a exprimat „foarte clar” opoziţia faţă de acest text şi că la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agendă.

Proiectul de text, consultat de RFE/RL, prevede că ‘angajamentul faţă de principiile democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului se află la baza’ Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Însă, evenimentele din Republica Moldova începând din februarie, ‘inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului’, au ‘provocat îngrijorări semnificative’ cu privire la angajamentul acestei ţări.

Potrivit documentului, miniştrii de externe ai UE se aşteaptă ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova ‘să se desfăşoare conform standardelor internaţionale, respectând principiile democratice şi asigurând un proces credibil, transparent şi cuprinzător’.

Proiectul de text exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ‘numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni şi intimidări’ în Republica Moldova. Declaraţia mai cere autorităţilor din Republica Moldova să asigure tuturor candidaţilor accesul la mass-media şi şanse egale de a participa la alegeri.

De asemenea, proiectul de text cere Chişinăului să asigure existenţa ‘unui număr corespunzător de secţii de votare’ atât în ţară, cât şi în străinătate.

Concluziile urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeană a decis să reducă ajutorul financiar pentru Republica Moldova cu aproximativ 22,7 milioane de dolari pe an atât pentru 2017, cât şi pentru 2018, pe fondul îngrijorărilor legate de statul de drept şi încălcarea normelor democratice.

Comisia a suspendat de asemenea un program de asistenţă macrofinanciară de 113 milioane de dolari pentru Republica Moldova până la o decizie ulterioară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22