România TV, amendată cu 5.000 de lei pentru informaţiile despre amenajarea biroului lui Raed Arafat

Fara Autor | 16.04.2013

Pe aceeași temă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 5.000 de lei televiziunea România TV, pentru emisiunea "România exclusiv" din 31 martie, în care au fost prezentate informaţii despre achiziţionarea mobilierului din biroul secretarului de stat Raed Arafat, potrivit Mediafax.

În urma difuzării emisiunii "România exclusiv", moderată de Simona Gheorghe, din 31 martie, Raed Arafat a transmis CNA o reclamaţie potrivit căreia informaţiile prezentate în respectivul program erau eronate, iar reprezentanţii televiziunii România TV nu i-au solicitat un punct de vedere.

Pe de altă parte, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a declarat că Raed Arafat a transmis a doua zi după emisiune un comunicat referitor la subiectul discutat, pe care televiziunea l-a difuzat.

"La ora 23.05, Raed Arafat a sunat-o pe realizatoarea emisiunii, Simona Gheorghe, cerând inistent să intre în direct pentru precizări. Simona Gheorghe i-a explicat că emisiunea s-a terminat, dar că are posibilitatea să ne dea un punct de vedere înregistrat", a spus Roxana Niculescu. Ea a mai spus că informaţiile referitoare la Raed Arafat au apărut pe parcursul emisiunii şi nu au putut fi verificate.

Potrivit lui Lorand Turos, membru al CNA, informaţiile despre Raed Arafat nu au fost verificate. "S-a dat pe post o informaţie adusă de un jurnalist care nu face parte din echipa România TV fără ca această informaţie să fie verificată şi fără să se ia legătură cu domnul secretar de stat", a spus Lorand Turos, precizând că România TV a încălcat legislaţia audiovizualului privind imparţialitatea. El a propus aplicarea unei amenzi în cuantum de 5.000 de lei televiziunii România TV.

La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a spus că împărtăşeşte punctul de vedere al lui Lorand Turos. El a propus aplicarea unei amenzi de 15.000 de lei.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a propus o amendă de 10.000 de lei. "Este o problemă legată de jurnalism, jurnalism de cea mai slabă calitate", a spus Mititelu.

În cele din urmă, amenda de 5.000 de lei a întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor CNA şi a fost aplicată.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", şi a articolului 40, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".

Pe de altă parte, Raed Arafat a declarat, pe 1 aprilie, că a început procedurile de acţionare în justiţie a televiziunii România TV şi a unei jurnaliste, după ce în emisiunile postului TV au fost difuzate informaţii eronate despre mobilierul şi parchetul masiv "de lux" din biroul său de la Ministerul Sănătăţii, informaţii prin care a fost adus "un grav prejudiciu" numelui şi imaginii sale.

Secretarul de stat acuză postul de televiziune de lipsă de profesionalism, întrucât a difuzat şi a dezbătut aceste informaţii eronate fără a lua legătura cu el pentru a prezenta un punct de vedere.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia în biroul său de la Ministerul Sănătăţii ar fi parchetul masiv "de lux", Raed Arafat a spus că acesta există în birou "din vremea fostului ministru şi secretar al CC-PCR Emil Bobu, când clădirea în care funcţionează Ministerul Sănătăţii a servit ca sediu al fostului Comitet Central al PCR".

Raed Arafat a precizat că modificările aduse de curând au fost "de înlăturare a unei mochete vechi şi de lăcuire a parchetului existent deja sub mochetă".

În cazul informaţiilor privind mobilierul din biroul său de la Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a spus că este acelaşi mobilier de când a preluat biroul, cu ani în urmă, o parte din acesta fiind achiziţionat de el în 2009.

"Am înlocuit un număr de zece scaune vechi cu opt scaune noi, două fotolii simple şi o măsuţă, pentru care anexez factura şi chitanţa prin care se dovedeşte că plata s-a efectuat de pe cardul bancar personal. Am achiziţionat un număr de poliţe, un covor 2x3 metri, corpuri simple de iluminat, un televizor, un suport de perete pentru televizor şi două ferestre de tip termopan, pentru care am achitat integral sumele în baza facturilor emise în numele meu, în conformitate cu desfăşurătorul anexat", a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că, tot din fonduri personale, a achiziţionat jaluzele verticale pentru secretariat, precum şi pentru Centrul Operativ, "având în vedere că aceste articole nu se pot achiziţiona conform legii, la momentul actual, de către Ministerul Sănătăţii".

Contactaţi la momentul respectiv de MEDIAFAX, reprezentanţii România TV au precizat că jurnalistul Dana Nistoroiu, chemată să discute despre situaţia lui Eugen Nicolăescu şi a
controversei privind mobilierul primit prin sponsorizare pentru cabinetul său ministerial, a lansat acuzaţii similare şi împotriva secretarului de stat Raed Arafat.

Aceştia au precizat că subiectul legat de medicul Arafat nu se afla pe desfăşurător, motiv pentru care echipa emisiunii a făcut "o documentare de câteva minute", descoperind că "aceste acuzaţii nu erau noi, fiind preluate de presa centrală, incluisv cu reacţia doctorului Arafat".

Conform sursei citate, emisiunea s-a încheiat înainte ca medicul Raed Arafat să poată fi contactat, iar realizatorul Simona Gheorghe a avut ulterior o discuţie telefonică cu acesta. Reprezentanţii România TV au mai spus că Raed Arafat a refuzat să-şi mai prezinte punctul de vedere, iar redacţia a difuzat o ştire în care prelua poziţia exprimată de acesta în presa centrală, alături de acuzaţiile jurnalistei, apreciind că astfel a informat echilibrat publicul.

Pe 21 martie, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a fost acuzat în legătură cu modul în care a fost mobilată o sală de protocol a ministerului, el explicând presei că mobilierul a fost oferit ca sponsorizare de un prieten care deţine un spital privat, fiind vorba despre "o chestie strict personală", care nu îl obligă cu nimic.

Demnitarul le-a mai spus jurnaliştilor că îl cunoaşte de foarte mulţi ani pe cel care a oferit mobilierul, respectiv "o masă, nişte scaune"

"Este un om pe care îl cunosc de foarte mulţi ani şi i-am spus: am această sală, am şi eu nevoie să primesc delegaţii străine. A zis: nicio problemă, ce-ţi trebuie? O masă şi nişte scaune", a relatat Nicolăescu. Întrebat dacă sponsorizarea în cauză îl obligă cu ceva, ministrul a spus că nu. "Nu. Dimpotrivă, prietenia veche", a răspuns ministrul.

Cu acelaşi prilej, Nicolăescu a ţinut să precizeze că sponsorul mobilierului nu are contracte cu casa de asigurări şi nici cu Ministerul Sănătăţii.

Surasa: romanialibera.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22