Pe aceeași temă
E vorba despre 1181 de militari, cu 158 mai multi decat in 2015. 943 dintre acestia vor merge in teatrele de operatiuni in care Romania e angajata, dar si in misiuni individuale de observare si monitorizare. In tara vor ramane alti 238 de soldati, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.
Operatiunile la care vor fi atasate fortele romane se desfasoara sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU. “Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu mentinerea participarii la operatiunile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatiuni din Balcani”, transmite Administratia Prezidentiala, sub a carei autoritate a avut loc Consiliul.
In paralel, si ministerul de Interne va contribui cu un efort de personal pentru misiunile partenerilor internationali, in special UE, NATO, OSCE si ONU. Un numar de 1530 de jandarmi si politisti vor putea fi dislocati la ordin. Aici, de aceasta data, numarul e in scadere cu 91 in 2016 fata de acest an.
Sedinta CSAT a avut in vedere si regimul de sanctiuni internationale la care Bucurestiul participa, in special in ce priveste relatia tensionata cu Federatia Rusa: “Consiliul a constatat ca institutiile cu responsabilitati in domeniu au pus in aplicare, in perioada de referinta, sanctiunile stabilite prin efectul legii-cadru si al reglementarilor sectoriale”.
Alte subiecte supuse discutiilor din Consiliu au vizat Strategia de Informatii 2015-2019 a Serviciului Roman de Informatii si aprobarea Ghidului Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru aceeasi perioada, ghid cu scopul de a furniza “informatii usor de inteles atat institutiilor, celor familiarizati in domeniul apararii si securitatii nationale” si celor mai putin avizati.