Pe aceeași temă
"Planul de contingenta prevede modul de reactie al Aliantei cand un stat este atacat. Acum doi ani acest plan era doar pe hartie, acum s-au facut pasi concreti", au explicat pentru Hotnews.ro sursele citate. Potrivit acestora, dezvoltarea planului de contingenta inseamna mai multa securitate pentru Romania.
Nu e clar insa in ce consta in mod concret dezvoltarea acestui plan, cel mai probabil ar putea fi vorba de stabilirea in clar a tarilor care trimit trupe si a numarului acestora in caz ca Romania ar fi atacata.
Declaratia comuna a summit-ului NATO de la Varsovia, care inca se negociaza la aceasta ora, ar urma sa mentioneaze si operationalizarea deplina a bazei de la Deveselu care va trece sub comanda Aliatilor, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.
In ce priveste situatia de la Marea Neagra, pana la 30 septembrie, autoritatile militare ar urma sa prezinte un pachet de masuri referitoare la prezenta maritima, terestra si aeriana pe flancul din sud (Romania si Bulgaria). Ramane de vazut in ce masura Brexit-ul va determina o crestere a rolului pe care Romania si Polonia il vor juca in cadrul Aliantei, dupa ce unul dintre cei mai importanti contributori ai NATO a votat pentru iesirea din UE.
Pe de alta parte, sperantele Romaniei de a intari prezenta NATO la Marea Neagra, fie si prin oficializarea unui cadru de cooperare cu Bulgaria si Marea Neagra, par si mai putin fezabie dupa ce si Turcia s-a declarat interesata de colaborarea cu Rusia in lupta impotriva Statului Islamic.
Reamintim ca premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a respins in timpul vizitei efectuate de presedintele Klaus Iohannis in Bulgaria o initiativa a Romaniei pentru crearea unei grupari navale comune in Marea Neagra. "Flotila in modul in care a fost prezentata a fost respinsa, de presedinte, de ministrul Apararii si de mine si la intalnirea cu premierul roman si la intalnirea cu presedintele roman", a declarat premierul Borisov pe 16 iunie.
Surse din cadrul Aliantei sustin ca Borisov a manifestat opozitie fata de "ceea ce nu a existat", si anume ideea unei flote NATO la Marea Neagra. Dar nu este clar nici astazi daca Romania a propus, dupa consultari cu partea americana, o flota NATO sau oficializarea unor exercitii comune cu Bulgaria si Turcia sub umbrela NATO. (Vezi aici detalii).
In tot cazul, surse din Alianta vorbesc despre "presiuni rusesti consistente asupra lui Borisov" si despre "stimulente puse de rusi pe masa". Pe de alta parte, si relatiile dintre Turcia si Rusia s-au ameliorat, dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan, in mesajul sau catre Vladimir Putin, la 27 iunie, a exprimat regrete pentru doborarea unui avion rus de tip Su-24 de catre aviatia turca, in noiembrie 2015, si condoleante pentru decesul pilotului, relateaza Agerpres.
Dupa o convorbire telefonica cu Erdogan, liderul rus a semnat un decret privind ridicarea masurilor speciale care fusesera impuse Turciei dupa doborarea bombardierului Su-24. La cateva zile dupa acest episod, RIA Novosti a anuntat, luni, 4 iulie, ca ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a propus Rusiei sa coopereze in lupta impotriva gruparii teroriste Stat Islamic.
Aceste evolutii spulbera sperantele Romaniei de a stabili o cooperare la Marea Neagra sub umbrela NATO, insa proiectul nu pare in acest moment complet abandonat.
Pe de alta parte, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat duminica seara, citat de Mediafax, ca summitul NATO va fi un esec pentru Romania, afirmand ca tara noastra ar fi trebuit sa urmeze exemplul Poloniei si sa ceara trupe ale statelor NATO care sa fie comandate de comandamentul de divizie infiintat dupa summitul din Tara Galilor. ''Din pacate acest summit (summitul NATO-n.r.) va fi un esec pentru Romania si nu spun cu interes politic, ci stiind ce poate obtine Romania, adica nimic, niciun progres fata de summitul din Tara Galilor din 2014, incheiam spunand ca acolo s-a stabilit operationalizarea scutului pana la summitul urmator, sa avem operational un comandament de mare unitate, de divizie, un comandament de batalion pentru alte probleme logistice, de imbinare a fortelor'', a spus Basescu.
Comentarii 0