Pe aceeași temă
Antiviralul Remdesivir a fost utilizat deja în patru spitale din România în tratamentul împotriva Covid-19 în cadrul unui studiu clinic, producătorul furnizând pentru aceasta 640 de flacoane.
Pe data de 7 august, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 de flacoane de Remdesivir. Cantitatea este suficientă pentru tratarea a peste 1.200 pacienti eligibili (5 flacoane/pacient).
Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul mediu al cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania, precizează Ministerul Sănătății.
Conform calendarului transmis de către Bruxelles, pe data de 11 septembrie vor fi primite alte 10.336 de flacoane pentru aproximativ 2.067 de pacienți eligibili, iar pe data de 9 octombrie, 8.795 de flacoane, care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 de pacienți eligibili.
Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.
Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii și severe eligibile.
Pe 28 iulie, Veklury, denumire comercială a Remdesivirului a fost primul medicament autorizat la nivelul Uniunii Europene pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit loturi de Veklury (Remdesivir), cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane de euro. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.