Pe aceeași temă
Economia Romaniei a fost sprijinita printr-o serie de acorduri cu FMI si Comisia Europeana incepand din 2009, scrie Reuters, ultimul asemenea acord expirand in Septembrie.
De la Bucuresti, oficialii romani sustin ideea unui noi acord cu Fondul: “Cu siguranta vom cere in mod oficial ca FMI sa demareze anul acesta negocierile pentru un nou acord”, a spus marti ministrul roman de Finante. “Un acord cu FMI poate avea loc fara participarea Comisiei Europene, sunt doua lucruri diferite”, a mai spus Eugen Teodorovici, citat de agentia internationala.
Potrivit oficialului roman, discutiile cu Fondul se vor concentra pe implementarea de reforme structurale in vederea combaterii deficitului bugetar al tarii, despre care Teodorovici a spus ca e proiectat la 2,1% din PIB in 2016, dar poate urca pana aproape de 3% daca luam in considerare cresterile salariale planificate in sectorul public.
Si premierul Romaniei crede ca ideea unui nou acord cu FMI este buna, dar trebuie discutata in prima instanta in Coalitia de guvernare.
Victor Ponta a precizat ca Executivul roman nu mai are datorii la Fond, dar tinand cont de situatia politica si economica din regiune, un acord preventiv este binevenit.
"Ar fi un acord preventiv si pe reforme structurale, pe care vreau sa le continuam", a precizat premierul, citat de Hot News, subliniind ca detaliile unui astfel de acord vor putea fi puse la punct "dupa ce avem acordul de principiu al liderilor politici".