Romanii au acces la arhivele ruse legate de tezaurul pe care Moscova nu l-a mai restituit

E.b. | 27.07.2016

Rusia si-ar fi schimbat atitudinea fata de implicarea Romaniei in problema spionasa legate de tezaurul nostru trimis la Moscova in 1917, dar niciodata recuperat, si va permite accesul cercetatorilor romani la arhive.

Pe aceeași temă


 
 

 "Cea mai recenta intrunire a comisiei mixte privind tezaurul Romaniei a avut loc la centrul de pregatire al Bancii Nationale de la Sinaia in aceasta iarna, ocazie cu care delegatia rusa, mult intinerita si intarita - a venit aici cu sefii principalelor arhive din Federatia Rusa - a declarat ca cercetatorii romani vor avea acces - dar, adaug eu, conform legii - in arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur", a declarat, marti, Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR.

 

In sedintele anterioare ale comisiei, banca centrala a transmis integral partii ruse protocoalele bilingve, in franceza si rusa, intocmite la depunerea aurului romanesc in Rusia, cu semnaturile si stampilele de predare-primire.

 

"Acum partea rusa are de cercetat - nu stiu ce mai cerceteaza, avand in vedere ca a semnat ca a primit. Intr-o trecuta editie a comisiei mixte, partea rusa a recunoscut, citez: Banca Nationala si-a depus tezaurul de aur la Moscova", a spus reprezentantul BNR.

 

Potrivit acestuia, urmatoarea etapa de cercetare in cadrul comisiei mixte este ca tara noastra sa alfe locul in care se afla tezaurul, desi acest aspect a devenit irelevant la 99 de ani dupa momentul transferului.

"Pe noi nu ne mai intereseaza unde este depus sau daca mai exista aurul. Exista un contract intre doua state. Statul actual rus este mostenitorul obligatiilor din Imperiul Tarist. Deci nu este problema unde este aurul, ci exista problema in care aurul s-a primit si s-a semnat pentru primirea sa", a afirmat Cristian Paunescu.

 

Surse apropiate negocierilor au declarat, pentru News.ro, ca schimbarea de atitudine a partii ruse in cadrul comisiei i-a nedumerit pe negociatorii romani, care erau obisnuiti ca rusii sa fie intransigenti.

Deocamdata, negociatorii romani incearca sa isi dea seama daca noua atitudine a rusilor poate fi considerata un element pozitiv sau nu.

 

Tezaurul BNR, care cuprindea in special in jur de 97 de tone de aur, a fost trimis in 1917 in Imperiul Tarist, pe atunci aliat al Romaniei in razboiul impotriva Puterilor Centrale, pentru ca Romania era in pericol sa fie ocupata integral de catre trupele inamice.

In urma infrangerilor suferite de armata romana pe front, Puterile Centrale - Germania, Austro-Ungaria si Bulgaria - au ocupat Dobrogea, Oltenia si Muntenia, inclusiv Bucurestiul, iar, in 1917, guvernul, care se mutase la Iasi, mai controla doar Moldova.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22