Românii nu vor putea vota la orice secție din țară. OUG privind anticipatele, respinsă de Senat

Redactia | 19.02.2020

Senatul, controlat de PSD, a respins miercuri OUG privind anticipatele care le-ar oferi, studenților, de exemplu, posibilitatea să voteze în orașele în care studiază.

Pe aceeași temă

Plenul Senatului a respins miercuri ordonanța de urgență privind alegerile anticipate.

În baza voinței PSD și UDMR, studenții, de exemplu, nu vor putea vota în localitățile în care studiază - tot atâtea voturi pierdute -, pe motiv că ei nu i-ar cunoaște pe cei propuși pe listele de vot, ceea ce presupune o legare de glia baronilor locali, ca și cum un cetățean nu are dreptul de a vota alți aleși decât pe cei din localitățile de baștină, ca și cum votul nu ar indica opțiunea politică ci o legare de feuda în care s-a născut.

La propunerea UDMR, comisia juridică a Senatului a adoptat marți, cu 8 voturi pentru și 3 împotrivă (de la PNL și USR), raportul de respingere a ordonanței privind alegerile anticipate.

Amendamentul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD și ALDE.

PSD, UDMR, ALDE și PMP nu sunt de acord cu prevederea care permite alegătorilor aflați în tranzit să voteze în localitatea în care se află și nu în cea de care aparțin așa cum prevede legea în prezent, primele trei partide făcând presiuni asupra Avocatului Poporului să conteste OUG la Curtea Constituțională.


Reprezentantul Guvernului și președintele AEP au declarat în cadrul Comisiei Juridice că susțin ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate. În replică, președintele Comisiei Juridice, pesedistul Șerban Nicolae, a cerut nota de fundamentare a ordonanței.

"Există un document semnat de ministerul de Interne privind această inițiativă legislativă? Avizul Consilului Legislativ este? Nu am nevoie de persoane care nu știu parcursul acestei OUG. Eu propun să respingem proeictul de OUG și există un amendament al UDMR în acest sens. Motivarea este lipsa avizului Consilului Legislativ care invocă o decizie a Curții Constituționale care spune că nesolicitarea avizului CL duce la neconstituționalitatea OUG și a hotărârilor de Guvern", a spus Șerban Nicolae, citat de Hotnews.ro.

PSD deține majoritatea în Comisia Juridică și, alături de reprezentanții UDMR și ALDE a votat pentru un raportul negativ. În ciuda protestelor PNL și USR, ordonanța care reglementează organizarea alegerilor anticipate a primit raportul de respingere.

Raportul adoptat de Comisia Juridică va intra în dezbaterea plenului Senatului. După adoptare, proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.


Premierul interimar Ludovic Orban declara că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu "declarații beligerante”.


Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.


În plus, alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară. Prevederea este contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.


Potrivit ordonanței de urgență, care a fost adoptată în 4 februarie, cu o zi înainte ca Guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură, se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți și sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22