Pe aceeași temă
Dacă mâine s–ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 31% ar fi pentru unire, 50% ar fi împotrivă iar 19% nu sunt hotărăți sau nu răspund.

Cei mai mulți români sunt de acord ca Republica Moldova să fie primită în NATO și în UE, mai arată sondajul.
Pe de altă parte, la întrebarea ”În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, doar 29% răspund cu Da, în timp ce 56% nu sunt de acord.

La întrebarea dacă Moldova ar trebui ajutată în cazul unei invazii rusești ” cu tehnică militară” 48% se declară de acord, 35% împotriva iar 17% nu pot aprecia sau nu răspund.
38% dintre români declară că au o părere bună despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar 2% foarte bună. 19% declară că au o părere proast iar 2% foarte proastă. De notat totuși că 36% declară că nu au nici o părere sau spun că nu știu cine este Maia Sandu.
76% nu cred că ar fi o varianta bună ca Maia Sandu să candideze la președinția României. Doar 5% cred că este o variantă, restul nu știu sau nu răspund.
În ce privește orientarea Moldovei între Occident și Rusia, cei mai mulți români cred că țara este împărțită jumătate-jumătate.
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%.
Potrivit Avangarde, sondajul ”Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost autofinanțat.
Comentarii 7
Florian Emil - 08-02-2023
Cred că sondajul reflectă realitatea. In realitate ,cred că nici măcar 30% din români nu speră și nu-și doresc unirea cu o națiune masochista nostalgică după tătucul Stalin,Bresnev și alți bolșevici. Dintre toate națiunile ex sovietice doar moldovenii se exprimă bucuroși in limba rusă întâmpinând greutăți atunci când se exprimă în românește(deoarece limba moldovenească clar nu există). Din 1812 acea parte a națiunii poluată tot mai mult cu elemente rusești ,a lipsit la marile evenimente naționale pierzandu-si identitatea națională. Au rămas la nivel istoric,mental și de exprimare la nivelul evului mediu . Poate doar straturile sociale mai elevate se raportează cel mult la perioada țaristă,nu la România. Cei mai mulți nici nu au idee ce înseamnă românismul zlupta ptr păstrarea identității naționale. Acolo s-a format deja un popor diferit cu obiceiuri diferite,cu valori total diferite de cele românești și chiar europene. Republica Moldova să fie primită în E.U. ar fi nedrept fata de sacrificiile României și celorlalte state pentru integrare într-o uniune a vaporilor,civilizata , oricum mai buna ,cu toate defectele ei. Sa nu uitam perioada 1944-1989 . Dar fiecare a învățat(sau nu) in propriul mod ceva din acea perioadă,drept ptr care Republica Moldova nu mai poate fi parte din românism,din Romania
RăspundeIoan2 - 05-08-2023
Nu cred ca acest sondaj reflecta cu adevarat realitatea.Romanii au cosiderat intotdeauna ca Basarabia e romaneasca.Poate ca esantionul nu a fost cu adevarat reprezentativ.Cred ca ar fi usor de realizat si un sondaj din care sa reiasa ca romanii vor ca Romania sa iasa din UE si NATO si sa adere la Uniunea Rusia-Belarus.
RăspundeGabriel Ursescu - 05-07-2023
Un sondaj făcut la comanda de un casa de sondare dubioasă. Ani la rând sentimentul unioniste este peste 60% in România. Adevărul este că le e frica de Maia Sandu celor de la PSD și PNL. Avangarde o facatura...Da pt unire !
RăspundeLiviu Mocanu - 05-04-2023
Pe romani mai bine i-ai intreba daca isi doresc sa primeasca un ciolan cu fasole de Ziua Nationala ...da sa le si spuneti cam cand ar fi aia ...sa nu riste un rateu. Va imaginati raspunsurile in cazul unui sondaj identic intr-o situatie similara, in cazul Poloniei sau Germaniei ? Stiti pe unde au spart rusii blocada Stalingradului , prin ce zona de incercuire ? Banuiti ? Credeti in povestea aia cu nu stiu care lunetist rus care a insufletit ...bla bla bla ?
RăspundeMuntele Ionel - 05-04-2023
Titlul este complet anapoda. Cum adică, ”Românii nu vor unirea cu Moldova”? Moldova este cea care, împreună cu Valahia (mă rog, ”Țara Românească”) au pus bazele României moderne în anul de grație 1859. Deci, Moldova nu are cum să se unească cu România. A, în text vorbiți despre Republica Moldova? Dar asta e, cu totul altceva!
RăspundeOblomov - 05-04-2023
Se pare ca publicati din greu sondaje platite cu ruble..
RăspundeCamelian Propinațiu - 05-04-2023
Știa Nehammer cam cât de mare ne e atomizarea! Trei decenii de demitizare a Trecutului în presă, istorie și literatură au condus la rezultate peste... așteptări! Nu poți ține fără consecințe, din 2002, în reparații, Muzeul Național de Istorie.
Răspunde