Românii spun că era mai bine în comunism, la fel ca rușii, contrar celorlalte state fost comuniste

Laurentiu Gheorghe | 12.11.2019

Peste 50% dintre români se declară nostalgici ai comunismului, cea mai mare pondere în rândul statelor fost comuniste din UE, la paritate cu Rusia, conform unui sondaj Ipsos.

SHARE 4

Căderea comunismului în 1989 este percepută diferit în fostele țări comuniste. Cel mai bine în sondajul Ipsos stă Polonia, țară care a reușit să atingă nivelul de economie dezvoltată, polonezii considerând că viața li s-a îmbunătățit atât la nivel național (55%) cât și la nivelul comunităților (50%).

Lucrurile stau cu totul altfel în România, potrivit sondajului iIpsos:

52% dintre români dezaprobă ideea că viața s-a schimbat în bine pe plan național (în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, care au prins finalul Epocii de Aur, sau cei proveniți din gospodării cu venit mediu). Această cifră ne plasează pe ultimul loc prin comparație cu alte cinci țări investigate pentru acest capitol, la paritate cu Rusia.

La nivelul comunităților, 31% dintre românii intervievați consideră că viața s-a îmbunătățit în acest timp – în egală măsură cu locuitorii din Ungaria. În această privință, România devansează atât Germania (27% acord) cât și Rusia (17%).

Europa a devenit un loc mai sigur ca urmare a căderii Zidului Berlinului și a prăbușirii regimurilor comuniste, sunt de acord 29% dintre respondenții la nivel global. Această opinie este mai pronunțată în rândul cetățenilor din Turcia (45%), Polonia (41%), Marea Britanie (36%) și România (34% la nivel național și respectiv 45% în rândul segmentului tânăr, cu vârsta până în 35 de ani). Concluzia nu e însă valabilă pentru Belgia, Rusia sau Germania, unde peste 40% dintre cei intervievați (în special seniorii de peste 50 de ani) resping această afirmație.

La nivel global, această idee este susținută mai degrabă în rândul bărbaților, tinerilor sub 35 de ani, persoanelor din gospodării cu venit mare sau celor cu educație superioară.

Pe de altă parte, 28% dintre participanții la studiu sunt de părere că Europa de Est și Europa de Vest împărtășesc țeluri comune, mai ales cei din Turcia (44%), Marea Britanie, Polonia (câte 35%, fiecare) și România (34%). Germanii, belgienii și ungurii se regăsesc la polul opus: cel puțin 30% dintre respondenții proveniți din aceste țări dezaprobă ipoteza unei armonizări.

Per total, scepticismul față de existența unor scopuri concordante între Estul și Vestul continentului nostru se manifestă în special în rândul seniorilor (29%), inclusiv în România (33%).

O treime dintre participanții la studiu (30%) consideră că Germania a devenit prea puternică în Europa. Acest punct de vedere predomină în Turcia, Spania (60%, fiecare) sau Italia (54%), în special în rândul publicului cu vârsta peste 50 de ani. Cetățenii din Marea Britanie și Franța au o opinie moderată despre acest subiect, în timp ce jumătate din germani sau olandezi resping această idee.

Aproape 40% dintre români susțin ideea ascensiunii teutone, mai ales cei din segmentul 35+.

****

Studiul Ipsos – al treilea grup mondial de cercetare de piaţă – s-a desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2019 în rândul a 12.005 respondenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani, din 16 ţări (Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Suedia, Statele Unite, Turcia, Ungaria). În România au participat 500 de respondenţi. Interviurile au fost realizate online, pe baza panelului Ipsos.

În România, grupul Ipsos este prezent prin două entităţi, Ipsos România şi Ipsos Interactive Services, şi are peste 1.000 de angajaţi.

Comentarii 3

Liviu din Timisoara - 11-13-2019

Si totusi, chestia asta trebuie sa dea de gandit, chiar daca nu convine. Asta este unul dintre efectele starii de incertitudine economica, a arbitrariului si a incalcarii egalitatii de sanse. La drept vorbind, ceausescu&pcr au organizat si au reusit sa construiasca, intre 1965-1985 cam tot ce se poate vedea in materie de cai ferate electrificate, productia de energie electrica, reteaua de inalta tensiune, reteaua de sosele, viaducte, tunele, uzine mecanice, industrie chimica, cel mai mare combinat de crestere a porcilor din Europa. Comparati toate astea cu ceea ce s-a realizat in Romania din1990 pana 2020. Asta vorbind strict economic. In ceea ce priveste starea de spirit actuala priviti cozile de la moaste si numarul de agentii de pariuri pe cartier. Cat de slabi suntem daca, liberi fiind, in afara de sedii de banci si de multinationale nu putem pune nimic pe masa, in afara de tarabele cu gemuri, cu carnati si mititei la gratar plus cate un blid de fasole publica de 1 Decembrie.

Răspunde

emil - 11-12-2019

Romanii erau pacatosi si-n vremea lui Ceausescu dar nu atat de barbari ca azi. Nu exista atatea jafuri, crime si atrocitati institutionale asupra populatiei acoperite de justitie iar invatamantul si cultura erau la un nivel mult superior. Astazi scoala este o bascalie nationala. Toti au facultati, doctorate si stampile. Nu existau pompieri sau alte autoritati de stat sa emita avize false ISU, ISC, MLPAT etc. Romania a dervenit un stat semibarbar.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-12-2019

Drogul comunist da dependenta pentru toata viata.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22