România liberă: Primăria București vrea să dea contracte fără licitație firmelor din subordine

Dora Vulcan | 11.09.2017

Firea nu mai vrea să organizeze licitații pentru atribuirea contractelor publice. Acestea ar urma să fie date direct firmelor din subordinea CGMB, înființate recent, controversate ca legalitate. Decizia va fi votată de consiliu, la solicitarea primarului Gabriela Firea, scrie România liberă.

Pe aceeași temă

 

 

Conform unor surse din rândul consilierilor generali de la PSD, până la finalul anului vor fi angajate aproximativ o mie de persoane la 11 dintre firmele aflate în subordinea Consiliului General. Treptat, numărul acestora ar crește la cel puțin opt mii de persoane până la jumătatea anului viitor. Evident, plata salariilor acestor angajați s-ar face din bugetul Primăriei București.

 

Atribuirea contractelor, reglementată prin notă internă

 

Pe ordinea de zi a Consi-liu-lui General al Municipiului București (CGMB) se află un Proiect de Hotărâre prin care se urmărește aprobarea unei norme interne referitoare la activitatea Primăriei București. Scopul normei este de a stabili modalitatea de atribuire a contractelor către societățile la care municipiul este acționar majoritar.

 

„Prezenta notă internă prevede încheierea de contracte între Municipiul -București, prin Primar General, în calitate de -achizitor, și entitățile juridice la care municipiul este acționar majoritar, având ca obiect execuția, prestarea, furnizarea de lucrări, servicii, produse”, se menționează în documentul primăriei.

 

Proiectul de Hotărâre de Consiliu, însă, mai precizează, la art. 2, că hotărârea va fi obligatorie pentru toată lumea: de la primar general și direcțiile din cadrul aparatului său de specialitate până la firmele la care Municipiul București este acționar majoritar.

 

Norma internă – manualul achizițiilor PMB

 

Norma internă ar urma să reglementeze procedura proprie, invitația de participare, dreptul de a solicita clarificări, data-limită pentru depunerea ofertei, documentația de atribuire, comisia de analiză și negociere, oferta finală și înche-ierea contractului din bani publici. „Aplicarea normei se va face în scopul achiziționării de lucrări, servicii, produse de la Municipiul București către entitățile juridice la care municipiul este acționar”, arată documentul citat.

 

Conform proiectului notei interne, obiectul achiziției ar urma să fie stabilit în funcție de necesitățile Municipiului București și va consta în atribuirea execuției, a prestării furnizării de lucrări, de servicii și de produse necesare realizării obiectivelor asumate.

 

Bomba: miza este eliminarea licitațiilor

 

Ce se află, de fapt, în spatele acestei aparent inofensive note interne aflăm când vine vorba de justificarea legală. Care justificare, conform documentului, este bazată pe articolul 31 din Legea 98/2016 (care reglementează achizițiile publice), dar și articolul 47 din Legea 99/2016 (referitoare la achizițiile sectoriale – adică acele achiziții care privesc utilitatea publică).

 

Ambele articole de lege invocate prevăd că unele achiziții se fac fără licitație. Articolul 31, de exemplu, spune că legea achizițiilor publice „nu se aplică contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru atribuite de o autoritate contractantă unei persoane juridice de drept privat sau de drept public în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ” mai multe condiții. Articolul 47 spune cam același lucru, doar că înlocuiește “achizițiile publice” cu cele “sectoriale”.

 

 

articolul integral, în România liberă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22