România nu a avut niciun reprezentant la summitul despre dublul standard la alimentele din UE

Dora Vulcan | 14.10.2017

Măcinată de crizele interne și preocupată de bătăliile de mucava ale PSD, România nu și-a trimis niciun reprezentant la summitul organizat de Comisia Europeană la cererea a patru state est-europene care au reclamat dublul standard al alimentelor pentru țările UE din Estul Europei.

Pe aceeași temă

 

 

Premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei și reprezentanții Comisiei Europene au participat la Bratislava la un summit pe tema calității hranei în Europa de Est, după ce mai multe state est-europene au reclamat existența unui dublu standard practicat de multinaționalele din UE la alimente. 

 

Retorica autohtonă pe tema țărilor de mâna a doua din UE, tratate cu dublă măsură în privința calității alimentelor rămâne doar una de uz intern, menită a înfiera cu mânie proletară UE și multinaționalele dar lipsită de măsuri efective sau de implicare a autorităților române atunci când se ivește ocazia schimbării unei situații care pune în pericol sănătatea cetățenilor. 

 

Catapultată într-o criză a orgoliilor din partidul care deține guvernarea, România nu a avut reprezentant la summitul de la Bratislava unde au participat premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei. Preocupați de binele țărișoarei lor și de rotația cadrelor din guvern, comisă în confruntarea de orgolii dintre premierul Tudose și liderul condamnat al PSD Liviu Dragnea, guvernanții români au trecut sănătatea alimentației - ca multe alte probleme grave cu care se confruntă România - pe un loc secund. Sau inexistent.

 

 

Ce spun, în acest timp, premierii celorlalte țări est-europene, care se confruntă cu aceeași problemă

 

 

Mesajul celor patru premieri central-europeni catre Bruxelles: nu doresc pe pieţele lor produse de o calitate mai slab calitative decât cele vândute în Vest.

 

Robert Fico, premierul Slovaciei: „Scopul nostru comun este să ne asigurăm că multinaţionalele de pe piaţa din Uniunea Europeană păstrează standarde egale de calitate şi nu vor trimite în unele state produse mai proaste (...) Nu e loc pentru consumatori de mâna a doua într-o Uniune Europeană egală”.

 

Cei patru premieri au cerut reguli mai dure, pentru împiedicarea dublului standard în alimentaţie.

 

Beata Szydlo, premierul Poloniei: „Polonia susţine acţiunile menite să elimine practicile neloiale pe piaţă şi să garanteze consumatorilor produse de calitate înaltă.”

 

Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei: „Când ai o piaţă comună este important să avem şi reguli comune care să asigure protecţia consumatorilor din Franţa, Cehia, Germania, Ungaria la acelaşi nivel”.

 

Teste efectuate în mai multe state din estul şi centrul Europei au arătat că unele companii folosesc ingrediente mai ieftine sau mai puţine în alimentele şi detergenţii vânduţi pe acele pieţe în comparaţie cu aceleaşi produse vândute în Austria şi Germania.

 

De cealaltă parte, Comisia Europeană promite că va analiza modul în care sunt respectate regulile.

 

Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie: „Această problemă nu priveşte doar calitatea cărnii sau a za hărului din anumite produse, ci priveşte ceva mult mai important, încrederea cetăţenilor UE în piaţa comună europeană”, spune comisarul Jourova, citată de Digi 24.

 

Printre ţările unde s-a constatat un standard dublu în privinţa calităţii alimentelor se numără şi România, însă niciun oficial de la Bucureşti nu a participat la summitul privind calitatea hranei de la Bratislava. Ce gândește premierul României pe subiect, nu știm. Știm doar, până la literă, ce a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3 despre relația sa cu Dragnea și bătălia de orgolii cu care au catapultat țara în criză. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22