Românilor din Ucraina li s-a anulat dreptul de a folosi limba română ca limbă regională

Redactia | 01.03.2018

Legea care permitea utilizarea limbilor regionale în zonele cu o populație minoritară mai mare de 10% a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională de la Kiev, ceea ce anulează inclusiv dreptul minorităților de a învăța în limba maternă.

Pe aceeași temă

 

Legea favorabilă minorităților naționale fusese adoptată în 2012, în perioada președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, a fost declarată neconstituțională după o sesizare depusă de 52 de parlamentari ucraineni, informează agenția BucPress.

 

 

Legea privind „principiile politicii lingvistice de stat”, cunoscută ca și „Legea Kivalov-Kolesnicenko” permitea ca în multe localități cu populație majoritar românească, dar și în unele raioane ucrainene limba română era recunoscută ca limbă regională pe lângă cea uicraineană, ceea ce permitea utilizarea limbii materne inclusiv în raport cu autoritățile locale.

 

Prin aceasta decizie a Curții Constituționale din Ucraina etnicii romani, dar și alte minorități, rămân fără o baza legislativa temeinica, care sa le asigure libera funcționare a limbii materne in zonele locuite compact de ei. Aceasta, mai ales in contextul adoptării Legii Educației, introducerii unor cote lingvistice la TV si radio si absentei unei concepții de alternativă referitoare la statutul limbilor minorităților în regiuni.


 

În acelați timp, mai multe autorități regionale din centrul, sudul și estul tarii au recunoscut limba rusă ca fiind limbă regională. Același statut avea limba maghiară în mai multe localități din regiunea Transcarpatia. În pofida unor aprecieri cum ca Legea "Kolesnicenko-Kivalov" nu funcționa în totalitate, ea, totuși, reprezenta o bază legislativă pentru asigurarea drepturilor minorităților naționale.

 

Examinarea acestei legi de catre Curtea Constitutionala a fost initiata in 2014, iar sedintele plenare fara participarea presei au avut loc incepand cu luna decembrie 2017. 

 

Miercuri, 28 februarie 2018, Curtea Constitutionala a hotarat ca Legea "Privind principiile politicii lingvistice de stat" nu este constitutionala.

 

Sursa citata reamintește că, imediat după destituirea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Rada Suprema a încercat să anuleze legea, ceea ce  a provocat un val de nemulțumiri în estul Ucrainei și Crimeea, după care a urmat destabilizarea situației din aceste zone. Atunci, președintele Parlamentului de la Kiev Oleksandr Turcinov a refuzat să semneze actul de anulare a legii lingvistice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22