Pe aceeași temă
"In ce ma priveste, nici vorba!", a spus Rovana Plumb vineri seara la Antena 3.
Rovana Plumb l-a contrazis, astfel, pe premierul Mihai Tudose, care spusese joi seara că ministrul fondurilor europene, impreuna cu vicepremierul Sevil Shhaideh au venit la el ca sa-si dea demisia imediat dupa ce au fost chemate la Directia Nationala Anticoruptie.
"Atat Sevil, cat si Rovana, imediat dupa ce au primit citatiile la DNA, au venit sa-mi prezinte demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu, au venit si alti colegi si am reusit sa le oprim, tocmai pentru a nu fi un semnal de, stiu eu, de degringolada in guvern", spunea joi seara Tudose, după o ședință de cinci ore a Comitetului Executiv Național al PSD în care s-a tranșat conflictul său de putere cu Liviu Dragnea.
Anterior acestei declarații, Tudose a intrat într-un conflict deschis cu Liviu Dragnea, liderul PSD, cerând demisia miniștrilor care au probleme în Justiție, victime colaterale ale conflictului său cu Dragnea declanșat după ce în presă a apărut un sondaj care arăta că încrederea românilor în guvernul său ar fi în cădere sigură. Tudose a sugerat că în spatele sondajului s-ar fi aflat Liviu Dragnea. El a răbufnit luni seară la Antena 3 cerând imperafiv remanierea miniştrilor care au probleme în Justiţie și s-a referit explicit la primvicepremierul Sevil Shhaideh, titular la Dezvoltare, robinet de bani pentru partid, şi la Rovana Plumb, ministrul de la Mediu - considerate a fi oamenii de încredere ai lui Dragnea în guvern. Sunt "decizii dure, dar necesare”, a spus luni seara Tudose la Antena 3.
În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.
După ședința CEx al PSD de joi, cele două au demisionat, alături de ministrul Transporturilor Răzvan Cuc. Odată tranșat conflictul cu Dragnea și după ce a obținut o relativă victorie de etapă, Tudose și-a temperat discursul la adresa celor două pe care le-a prezentat ca marcate de audierea de la DNA, de unde ar fi venit la el cu intenția de a demisiona.
La câteva momente de la declarațiile sale de joi seara, întrebată dacă are resentimente față de Tudose, Rovana Plumb, vizibil iritată și după un moment de ezitare, a spus totuși că în politică nu există supărare, că trebuie să mergi înainte. Declarația sa de vineri seara, de la Antena, arată însă că nu l-a iertat pe Tudose pentru atacul comis asupra sa și soldat cu remanierea sa din guvern.