Pe aceeași temă
Rudel Obreja a fost arestat pentru 30 de zile. Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box este implicat in dosarul “Gala Bute”, alaturi de deputatul Elena Udrea. Obreja este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu. Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti.
Rudel Obreja a fost eliberati din arest, marti seara, la expirarea ordonantelor de retinere, alaturi de alti trei inculpati in dosar. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca nu este competenta sa judece propunerile de arestare preventiva in cazul celor patru inculpati, deoarece in cauza nu sunt urmariti penal actuali sau fosti ministri.
Rudel Obreja a declarat, marţi seară, la ieşirea din arest, că modul "discreţionar" în care acţionează procurorii este un pericol şi că toate săgeţile sunt îndreptate spre Elena Udrea, restul celor cercetaţi fiind "mici porţelanuri între picioarele elefanţilor".
"Modul discreţionar în care acţionează procurorii este un pericol. Aşa cum a fost şi că 25 de ani nu au acţionat. Acuma calcă pe cadavre. Toate săgeţile sunt îndreptate către doamna Elena Udrea, iar noi suntem mici porţelanuri între picioarele elefanţilor", a spus Rudel Obreja, la ieşirea din Arestul Capitalei.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul "Gala Bute", în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.
Procurorii DNA i-au reţinut în dosarul "Gala Bute" pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pe primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi pe fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia. Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, a fost pus sub control judiciar.
Procurorii au cerut la ICCJ arestarea preventivă a lui Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia.
Procurorii DNA au făcut, luni, 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul "Gala Bute".
Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja.
În dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.
În decembrie 2013, procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.