Pe aceeași temă
Moscova este ingrijorata de scenariul formarii unui “potential ofensiv” in Romania, direct coordonat de NATO. Intr-un interviu pentru Televiziunea Publica (TVR), directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare de la Moscova, analistul militar Vladimir Evseev, a subliniat riscul aparitiei unui conflict militar deschis intre Bucuresti si Kremlin, in contextul situatiei tensionate din Ucraina. “Vom cauta si mijloace de a anihila flota militara romaneasca” in cazul unei confruntari armate intre cele doua state, a aratat in mod explicit Evseev.
Nervozitatea Rusiei pare ca se afla intr-o continua ascensiune, mai ales dupa ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat saptamana trecuta decizia Aliantei de a amplasa centre multinationale de comanda si control in sase state din Estul Europei. Este vorba despre Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, intr-o incercare a fortelor Aliate de a tempera agresiunea Kremlinului in aceasta zona.
Vladimir Evseev spune, cu alte cuvinte, ca Bucurestiul risca sa fie vizat de un atac armat rusesc, daca decide sa se implice activ intr-o presupusa confruntare dintre Alianta Nord-Atlantica (a carei membra Romania este) si Federatia Rusa, potrivit Gandul.
"Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregatită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă, dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta”, a spus Evseev pentru TVR.
NATO consolideaza Estul Europei
“Nu exista o amenintare imediata” la adresa Romaniei si Bulgariei din partea Federatiei Ruse, a spus Jens Stoltenberg, joi, dupa intrunirea Comisiei NATO-Georgia.
Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice a anuntat, de asemenea, instalarea a sase centre multinationale de comanda si control – in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania – si a vorbit in acest sens despre “un semnal puternic al solidaritatii” Aliatilor.
(Stoltenberg si Putin, in fata unei crize majore NATO-Rusia)
"Nu există o ameninţare imediată, dar motivul pentru care realizăm aceste exerciţii este tocmai protejarea aliaţilor noştri din est. Acţiunile noastre sunt răspunsuri atât pentru problemele cauzate de Rusia în est, anexând cu forţa o parte din altă ţară, cum este Crimeea, destabilizând estul Ucrainei, plus ceea ce am văzut deja în Georgia şi Moldova, dar este şi un răspuns la ceea ce am văzut în Africa de Nord sau în Orientul Mijlociu. Principalul ţel pe viitor este să fim siguri că NATO va fi capabilă să ne apere pe toţi de aceste ameninţări", a afirmat Jens Stoltenberg.
Romania, tara esentiala in mecanismul NATO
“Am decis asupra instalarii a sase centre multinationale de comanda si control, in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania”, a declarat joi Secretarul General al Aliantei Nord Atlantice (NATO). Jens Stoltenberg a salutat, de asemenea, “intentia Romaniei de a sustine un Centru Multinational pentru sud-estul Europei”.
Secretarul General al NATO a sustinut, joi, o conferinta de presa in urma intalnirilor cu ministrii Apararii din tarile membre ale Aliantei, la finalul “unei zile aglomerate si productive”.
Concret, Secretarul General a vorbit despre o brigata terestra de aproximativ 5.000 de trupe care vor primi suport aerian, maritim, dar si din partea trupelor speciale.
“Elementul-cheie al acestei brigazi va fi capacitatea de a se desfasura in 48 de ore”, a spus Stoltenberg.
“Impreuna, Forta de Raspuns NATO va numara in jur de 30.000 de trupe”, a subliniat Secretarul General al Aliantei.
Bucurestiul se implica in securitatea Aliantei
“Salut intentia Romaniei de a sustine un Centru Multinational NATO pentru sud-estul Europei”, a afirmat Jens Stoltenberg, dupa ce a anuntat in mod oficial decizia Aliatilor de a instala sase Centre Multinationale de Comanda si Control.
“In Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania”, a punctat liderul NATO.
Centrele au ca scop facilitarea unei desfasurari militare rapide si sustinerea planificarii in vederea apararii colective.
“De asemenea, centrele vor ajuta la coordonarea antrenamentelor si exercitiilor NATO”, a mai spus Stoltenberg.
Cele sase unitati NATO vor concentra personal multinational, alaturi de staff-ul tarii gazda.
CITESTE SI: