Rusia cere SUA sa renunte la dezvoltarea scutului anti-racheta din Europa de Est, in urma acordului obtinut in dosarul nuclear iranian

P.c. | 14.07.2015

Pe aceeași temă

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat astazi, ca Rusia spera ca SUA isi vor indeplini promisiunile legate de faptul ca nu vor dezvolta scutul anti-racheta din Europa de Est daca se va ajunge la un acord cu Iranul, scrie Russia Today, conform ziare.com. Afirmatiile ministrului rus de Externe vin in contextul informatiilor legate de faptul ca marile puteri ar fi ajuns la un acord cu Iranul in privinta limitarii programului sau nuclear.


"Cu totii ne amintim ca in aprilie 2009 la Praga presedintele Barack Obama a afirmat ca daca se rezolva problema programului nuclear iranian, atunci sarcina crearii segmentului european al sistemului de aparare antiracheta va disparea", a declarat Lavrov.
 

CITITI SI: Acord istoric in dosarul nuclear iranian, dupa 21 de luni de negocieri. Israel: Este o eroare istorica

 

Inca de la anuntarea initiativei de amplasare a elementelor scutului antiracheta in estul Europei, SUA au sustinut ca acesta are scopul de a feri membrii NATO de un atac venind dinspre Iran. Rusia a solicitat in permanenta garantii ca scutul nu este indreptat impotriva sa si a aratat ca acesta constituie o amenintare la adresa securitatii sale, asa ca lanseaza periodic atacuri la adresa sistemului antiracheta.
 

SUA au amplasat in Romania o parte a sistemului. La Deveselu, in judetul Olt, vor fi amplasate un radar fix de ultima generatie si un sistem de lansare al rachetelor, ce au rolul de a intercepta si distruge alte rachete lansate de inamic. O alta baza americana cu elemente ale scutului se afla in Polonia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22