Rusia confirma tiparul agresiunii in vecinatatea sa. La o zi dupa semnarea unui asa-zis tratat de alianta cu Moscova, Osetia de Sud cere independenta pentru Donetk si Lugansk

T.d. | 19.03.2015

Pe aceeași temă

La o zi de la semnarea unui asa-zis tratat de alianta cu Federatia Rusa, regiunea georgiana separatista Osetia de Sud sustine cu fermitate recunoasterea independentei autoproclamatelor republici populare Donetk si Lugansk. Cele patru regiuni – Osetia de Sud, Abhazia (in Georgia), (Donetk si Lugansk (in Ucraina) releva tiparul comun al agresiunii rusesti in vecinatatea sa.

Regiunea separatista Osetia de Sud nu va se va abate de la decizia de a recunoaste independenta auto-proclamatelor republici populare Donetk si Lugansk in estul separatist al Ucrainei, a declarat presedintele republicii, Leonid Tibilov, potrivit TASS.

Daca vorbim despre relatia dintre Osetia de Sud si Republicile Populare din Donetk si Lugansk, noi am acceptat propunerile venite din partea lor si am adoptat o decizie pozitiva privind recunoasterea lor”, a spus Tibilov.
 

“Fara ezitare”

Presedintele asa-zisei republici mai arata ca “noi am adoptat aceasta decizie fara ezitare, pentru ca Osetia de Sud s-a aflat intr-o situatie similara la un moment dat”

Era clar pentru noi ceea ce se intampla acolo, asa ca am hotarat sa sustinem populatia din Donetk si Lugansk in alegerea facuta”, a continuat Tibilov.

Liderul din Osetia de Sud a mai aratat ca deja au existat schimburi de delegatii intre cele doua entitati nerecunoscute la nivel international.
 

NATO reactioneaza

Alianta Nord Atlantica nu recunoaste asa-zisul tratat de alianta si integrare semnat intre regiunea georgiana Osetia de Sud si Rusia, in 18 martie. NATO percepe actul respectiv drept o alta incercare a Moscovei de a submina eforturile comunitatii internationale pentru intarirea securitatii si stabilitatii in regiune.

Intr-un comunicat de presa, Alianta considera ca asa-zisul tratat violeaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si contrazice in mod ostentativ pricipiile legislatiei internationale, ale OSCE si responsabilitatile asumate de Rusia in cadrul comunitatii internationale.

Actul “nu contribuie la o rezolvare pasnica si de durata a situatiei din Georgia”, transmite NATO

Potrivit Aliantei, “Osetia de Sud si Abhazia sunt parti integrale ale Georgiei. NATO sustine in totalitate suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei in granitele sale recunoscute international. Continuam sa cerem Rusiei sa renunte la acest act si sa isi retraga fortele din Georgia”, mai transmite Alianta Nord Atlantica.
 

Tratatul, un precedent periculos pentru estul Ucrainei

Federatia Rusa a semnat miercuri un asa-zis “tratat de alianta si integrare” cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud, in ziua in care se implineste un an de la anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea.

Documentul, semnat în capitala rusă de președintele rus Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008.

“Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE

Asa-zisul tratat este cu atat mai periculos, cu cat o situatie similara cu cea din republicile separatiste Osetia de Sud si Abhazia are loc in estul Ucrainei, acolo unde separatistii sustinuti de Kremlin urmaresc ruperea unei bucati din teritoriul ucrainean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22