Pe aceeași temă
Cei mai mulţi dintre români cred că cel mai mare duşman al României şi al Europei este Rusia, iar, la polul opus, printre ţările considerate prietene se află SUA şi Germania, arată un sondaj IRES, potrivit Adevărul. Peste jumătate dintre români sunt de părere că Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare pentru securitatea României. În cazul unui conflict militar, 49% din respondenţi cred că România ar trebui să fie neutră.
La întrebarea deschisă „care sunt ţările care pot fi considerate cele mai mari duşmane ale României?“, Rusia ocupă primul loc, cu 35%, urmată de Ungaria (17%). Restul ţărilor, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, au doar 1% din răspunsuri, celelalte fiind sub acest procent.
La polul opus, ţările care pot fi considerate cele mai mari prietene ale României sunt: SUA (24%), Germania (20%), Franţa (9%), Italia (5%), Republica Moldova (4%), Spania (3%), Bulgaria (3%), Rusia (3%).
64% din români cred că relaţiile României cu Rusia sunt mai proaste în prezent faţă de perioada de dinainte de 1989, în timp ce doar 21% cred că sunt mai bune decât în acea perioadă.
Rusia, o ameninţare pentru lume, Europa şi România
La întrebarea „în ce măsură credeţi că Federaţia Rusă este o ameninţare pentru securitatea lumii?”, 35% din români au răspuns cu „în mare măsură“, 21% cu „în foarte mare măsură“, iar 28% cu „în mică măsură“.
La aceeaşi întrebare, dar ameninţarea Federaţiei Ruse viza Europa, 37% din români cred că Federaţia Rusă reprezintă „în mare măsură“ o ameninţare la securitatea Europei, 21% au răspuns că „în foarte mare măsură, iar 28% au răspuns cu „în mică măsură“.
În ceea ce priveşte ameninţarea Rusiei la adresa securităţii României, 32% consideră că „în mare măsură“, 25% - „în foarte mare măsură“, iar 27% - „în mică măsură“.
În cazul unui conflict în zona ţării noastre, 49% din români cred că România ar trebui să fie neutră, 39% au spus că România ar trebui să fie de partea SUA şi a Occidentului. Un procent de 5% au spus că ţara noastră ar trebui să fie de partea Rusiei.
În opinia românilor (46% din respondenţi), SUA este ţara care ar putea să apere cel mai bine România, fiind urmată de Germania, cu 24%. 7% din respondenţi cred că Federaţia Rusă ar apăra cel mai bine România.
80% dintre români nu folosesc produse ruseşti
82% din români cunosc numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Un procent de 16% cred că Mihail Gorbaciov este preşedintele Federaţiei Ruse.
76% din cei care au vizitat Rusia au făcut-o de plăcere, 13% pentru afaceri, 9% au fost în vizită la rude sau prieteni şi doar 2% au mers pentru studii. 77% din cei care au vizitat Rusia au făcut-o înainte de Revoluţia din 1989, 16% între 1990 şi 2000, şi doar 7%, după 2000.
57% din cei care au vizitat Rusia declară că le-ar plăcea să se întoarcă, în timp ce 40% spun că nu ar mai vizita Rusia.
Cei mai mulţi români (10%) îi descriu pe ruşi ca fiind buni sau amabili, 9% spun despre ei că sunt răi, alţi 9% spun că sunt aprigi şi duri.
80% din respondenţi declară că nu obişnuiesc să folosească sau să consume, în prezent, vreun produs rusesc. Doar 17% folosesc sau consumă produse ruseşti. 18% din cei care folosesc produse ruseşti au numit gaze naturale, 16% - aparate electronice/ electrocasnice, 11% - votcă/alcool, 8% - carburant, 7% - alimente, 5% - produse cosmetice, 5% - conserve.
51% din români cred că produsele rusești sunt de calitate, în timp ce doar 20% au spus că nu sunt de calitate. Marca rusească cea mai nominalizată de români este Lada (30%), urmată de Stalinskaya (9%), Volga (8%), Gazprom (7%).