Pe aceeași temă
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat ca Rusia nu are nimic impotriva includerii SUA in negocierile legate de situatia din Ucraina. John Tefft, ambasadorul SUA la Moscova, declarase cu putin timp inainte ca Barack Obama nu ar fi împotrivă să ia parte la negocierile în așa-zisul format 'Normandia' cu privire la Ucraina, relateaza Agerpres.
'Rusia va saluta orice țară dispusă să exercite influență asupra Kievului pentru ca acesta să respecte acordul de la Minsk', a mai spus Peskov.
Ambasadorul american la Moscova a declarat ca Obama nu ar refuza o astfel de participare: 'Cred că, dacă ar fi invitat, el (Obama) ar accepta cu bucurie să participe la acest proces', a afirmat șeful misiunii diplomatice americane în Rusia, indicând că liderul SUA comunică și acum în mod constant și cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți președinți. În opinia sa, 'cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande fac față cu brio sarcinilor' în cadrul negocierilor cu privire la Ucraina.
CITITI SI: Soldatii americani ajung in Ucraina. Moscova critica actiunea SUA
Tefft a subliniat faptul că SUA nu vor furniza sisteme antitanc Ucrainei, ajutorul american fiind compus în principal din echipamente defensive: veste antiglonț, ochelari, aparate de vedere pe timp de noapte etc.
Economistul Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin (2000-2005), declarase recent că scopul principal al lui Putin în stadiul actual al conflictului din Ucraina este de a-l angaja pe președintele american Barack Obama și de a-l 'forța' la o 'tranzacție mare' privind împărțirea sferelor de influență, așa cum au făcut-o la timpul lor Stalin, Roosevelt și Churchill, potrivit Ukrinform.