Rusia incalca din nou regulile internationale si semneaza un asa-zis tratat de alianta cu regiunea georgiana Osetia de Sud. NATO: Nu recunoastem actul. Moscova sa isi retraga trupele din Georgia

T.d. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Alianta Nord Atlantica nu recunoaste asa-zisul tratat de alianta si integrare semnat intre regiunea georgiana Osetia de Sud si Rusia, in 18 martie. NATO percepe actul respectiv drept o alta incercare a Moscovei de a submina eforturile comunitatii internationale pentru intarirea securitatii si stabilitatii in regiune.

Intr-un comunicat de presa, Alianta considera ca asa-zisul tratat violeaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si contrazice in mod ostentativ pricipiile legislatiei internationale, ale OSCE si responsabilitatile asumate de Rusia in cadrul comunitatii internationale.
 

("Osetia de Sud si Abhazia sunt teritorii georgiene")
 

Actul “nu contribuie la o rezolvare pasnica si de durata a situatiei din Georgia”, transmite NATO

Potrivit Aliantei, “Osetia de Sud si Abhazia sunt parti integrale ale Georgiei. NATO sustine in totalitate suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei in granitele sale recunoscute international. Continuam sa cerem Rusiei sa renunte la acest act si sa isi retraga fortele din Georgia”, mai transmite Alianta Nord Atlantica.
 

Tratatul, un precedent periculos pentru estul Ucrainei

Federatia Rusa a semnat miercuri un asa-zis “tratat de alianta si integrare” cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud, in ziua in care se implineste un an de la anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea.

Documentul, semnat în capitala rusă de președintele rus Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008.

“Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană, potrivit Agerpres.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE

Asa-zisul tratat este cu atat mai periculos, cu cat o situatie similara cu cea din republicile separatiste Osetia de Sud si Abhazia are loc in estul Ucrainei, acolo unde separatistii sustinuti de Kremlin urmaresc ruperea unei bucati din teritoriul ucrainean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22