Rusia își intensifică atacurile. Liderii mondiali se reunesc la Munchen pentru sprijinirea Ucrainei

L. G. | 17.02.2023

Vicepreședintele SUA Kamala Harris se alătură liderilor mondiali la Conferința de Securitate de la Munchen, unde războiul din Ucraina va fi primul punct pe agenda discuțiilor.

Pe aceeași temă

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron se vor număra printre cei care vor lua cuvântul vineri, în prima zi a summitului de trei zile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa participanților prin intermediul unei legături video.

Conferința are loc cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și șeful UE pentru politică externă Josep Borrell se află printre alți oficiali de rang înalt prezenți.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un tweet vineri dimineață: „A trecut aproape un an de când Rusia a adus un război imperialist pe continentul nostru. La @MunSecConf, să ne reînnoim angajamentul față de o ordine globală guvernată de statul de drept – nu dreptul puterii.”

Oficialii guvernului rus nu au fost invitați la MSC în acest an.

5 morți și 10 răniți după atacul de joi noapte

Alarmele aeriene au răsunat din nou în toată Ucraina, oficialii de la Kiev estimând că în ultimele 24 de ore au fost bombardate 20 de localități din întreaga Ucraina.

Rusia a lansat un total de 36 de rachete de croazieră din aer și de pe mare, rachete ghidate aer-sol și rachete antinavă asupra Ucrainei în cursul nopții de joi, potrivit lui Valeri Zaluzhni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În timpul atacului cu rachete, Rusia a lovit cea mai mare rafinărie de petrol din ţară, de la Kremenciuk, potrivit declaraţiilor Kievului. În acelaşi timp, şeful grupului mercenar Wagner a estimat că oraşul Bahmut, care este asediat de mult timp, va cădea în următoarele săptămâni sau chiar luni, relatează Reuters.

Zaluzhni a spus că 14 rachete de croazieră și 2 rachete ghidate aer-sol au fost doborâte de Forțele Armate ale Ucrainei.

Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul și estul Ucrainei și o nouă ofensivă rusă majoră pare să prindă contur la aproape un an de la începutul invaziei.

Obuzele rusești au ucis 5 locuitori ai regiunii Donețk și au rănit alți 10 în ultimele 24 de ore, a declarat

Loviturile de artilerie rusești au ucis vineri 5 civili în regiunea Donețk și au rănit alți 10, a declarat guvernatorul militar al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, într-o postare pe Facebook

Decesele au avut loc în zona Horlivka, în timp ce majoritatea răniților sunt din orașul Bahmut, a spus Kirilenko.

Unele dintre cele mai puternice bombardamente au fost raportate în zonele Vuhledar și Soledar, a spus Kirilenko.

Rusia nu va cuceri Bahmut până pe 24 februarie

Este puțin probabil ca Rusia să își atingă obiectivul de a captura orașul Bahmut până la 24 februarie, când se va implini un an de la începutul invaziei, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Moscova intenționează să captureze Bahmut pentru a marca primul an de război, dar acest lucru i-ar obliga pe ruși să avanseze mai repede decât au făcut-o în ultimele luni, notează ISW.

Cu toate acestea, forțele rusești nu par să își accelereze ritmul de înaintare și este puțin probabil să îndeplinească acest obiectiv declarat până la 24 februarie.

Oficialul ucrainean susține că Rusia intenționează, de asemenea, să efectueze o serie masivă de atacuri cu rachete pentru a marca un de invazie.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat recent că se așteaptă ca luptătorii mercenarii săi să încercuiască Bahmut până în martie sau aprilie, iar evaluările pragmatice ale „bucătarului lui Putin” cu privire la avansurile rusești în zona Bahmut au fost, în general, mai aproape de realitățile tactice decât evaluările care prognozează avansuri rapide ale Rusiei.

ISW consideră că forțele ucrainene ar putea oricând să decidă că costurile asociate cu menținerea Bahmut sunt prea mari și să se retragă voluntar din oraș, deși liderii ucraineni continuă să indice că intenționează să mențină controlul asupra orașului din Donețk, o regiune pe care Putin a declarat anul trecut că a anexat-o alături de alte trei teritorii ucrainene.

Kremlinul ar putea lansa o altă serie de atacuri cu rachete asupra unor ținte civile din întreaga Ucraină pentru a marca această aniversare simbolică, deoarece succesul militar real continuă să ocolească armata rusă pe liniile frontului.

Schimbări în conducerea Armatei ruse

Preledintele rus Vladimir Putin l-a numit pe general-locotenentul Andrei Mordvicev comandant al Districtului Militar Central, informează vineri Reuters şi TASS.

Mordvicev îl înlocuieşte pe general-colonelul Aleksandr Lapin, care ocupase această funcţie din 2017 până în 2022 şi care a participat la "operaţiunea militară specială" - după cum numeşte Moscova războiul declanşat asupra Ucrainei -, fiind decorat de preşedintele rus Vladimir Putin, informează Agerpres. 

Aleksandr Lapin a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre ale Federaţiei Ruse, în pofida criticilor aspre din partea superiorilor săi în legătură cu performanţa lui în Ucraina. Lapin a fost ţinta unor critici virulente în octombrie din partea unor aliaţi radicali ai preşedintelui Vladimir Putin, după ce forţele ruse au fost alungate din oraşul Lîman (estul Ucrainei), centru logistic-cheie.

Andrei Mordvicev a condus trupele ruse în timpul ofensivei de anul trecut asupra oraşului-port Mariupol din sudul Ucrainei, care a culminat cu un asediu ce a durat o lună aspra uzinei Azovstal şi care în final a fost capturată de trupele ruse.

Numirea lui fusese anunţată în ianuarie de Dmitri Sablin, un parlamentar al partidului puterii Rusia Unită.

Numirea lui Mordvicev survine după schimbări radicale operate la conducerea armatei ruse pe parcursul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei, care durează de aproape un an şi în urma căruia forţele ruse au capturat părţi din sudul şi estul Ucrainei, dar au suferit înfrângeri şi pierderi importante.

În octombrie anul trecut, Rusia l-a numit pe generalul Forţelor Aerospaţiale Serghei Surovikin comandant al forţelor ruse care luptă în Ucraina, la scurt timp după demiterea comandanţilor Districtelor militare Est şi Vest.

Însă în ianuarie anul curent, au fost operate noi schimbări la conducerea forţelor militare ruse care luptă în Ucraina. Comandant al Forţelor armate combinate care luptă în Ucraina a fost numit şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, iar adjuncţi ai săi au fost numiţi comandantul Forţelor Aerospaţiale ruse generalul Serghei Surovikin, comandantul Forţelor Terestre generalul Oleg Saliukov, precum şi şeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Aleksii Kim, a precizat Ministerul Apărării rus.

Pe site-ul Ministerului rus al Apărării a postatș o actualizare prin care se confirmă numele celor care conduc districtele militare ale Federaţiei Ruse, informează vineri TASS şi Reuters. Potrivit Ministerului Apărării rus, general-locotenentul Andrei Mordvicev este acum şeful Districtului Militar Centru.

Ministerul precizează că Evgheni Nikiforov este comandant-şef al Districtului Militar Vest, Rustam Muradov al Districtului Militar Est, iar Serghei Kuzovlev conduce Districtului Militar Sud.

Rusia ar fi pierdut 60.000 de militari

Ministerul britanic al Apărării afirmă că este posibil ca până la 60.000 de militari ruși să fi fost uciși la puțin mai puțin de un an de la începerea războiului Rusiei în Ucraina și că rata victimelor „a crescut semnificativ din septembrie 2022, când a fost impusă ‘mobilizarea parțială'”, transmite The Guardian.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22