Pe aceeași temă
Curtea Supremă a Rusiei a aprobat un decret al Kremlinului care a introdus in categoria secretelor de stat pierderile militare în timp de pace, alaturi de pierderile militare în timp de război, care erau deja păstrate secrete. Opozitia considera insa acest decret o cale spre disimularea implicarII Moscovei în conflictul ucrainean, transmite AFP, conform Agerpres.
Curtea Supremă a respins un recurs depus de militanți din opoziție și de jurnaliști contestând legalitatea decretul care urmărește, potrivit acestora, să filtreze informațiile care susțin rolul jucat de armata rusă în estul Ucrainei. Decretul, semnat la sfârșitul lunii mai de președintele Vladimir Putin, clasifică drept secret de stat "informațiile referitoare la pierderile înregistrate de armată (...) în timpul operațiunilor speciale pe timp de pace".
Divulgarea secretelor de stat este pedepsită în Rusia cu până la patru ani de închisoare.
Kievul și occidentalii acuză Rusia că îi ajută militar pe separatiștii din estul Ucrainei și că a trimis în zonă trupe regulate, fapt dezmințit categoric de Moscova, care recunoaște numai prezența unor "voluntari", persoane plecate la luptă din proprie inițiativă.
Presa rusă și internațională, precum și militanți opozanți ai Kremlinului, au vorbit în repetate rânduri despre înmormântări secrete în Rusia ale militarilor ruși ce și-ar fi pierdut viața în Ucraina. Mai multe interviuri ale unor foști soldați și familiilor acestora au fost publicate în mass-media, iar informații despre prezența lor în Ucraina au fost colectate prin intermediul rețelelor sociale.
În cursul ședinței Curții Supreme, care a durat opt ore, s-a arătat că decretul a fost propus guvernului de către armată și serviciile de informații, potrivit unuia dintre opozanții măsurii în cauză, Ruslan Levîev.