Rusofilul Igor Dodon, plătit de un ONG din Rusia cu sute de mii de dolari

L. G. | 08.11.2022

Fostul președinte al Moldovei, Igor Dodon, a primit de la Asociația „Delovaia Rossia” în 7 luni echivalentul a 300.000 de dolari în contul asociației moldo-ruse pe care o conduce.

Pe aceeași temă

Fostul președinte prorus al Moldovei, Igor Dodon, a primit de la asociația de afaceri „Delovaia Rossia” din Moscova, în șapte luni, chiar și după începerea invaziei ruse din Ucraina, suma de 20 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 300.000 de dolari în conturile asociației de afaceri moldo-ruse pe care o conduce, potrivit unei investigației a RISE Moldova și Centrul Dossier din Rusia.

„Delovaia Rossia” este o organizaţie non-guvernamentală apropiată Kremlinului ce promovează afacerile Rusiei în toată lumea, iar reprezentantul ei pentru Moldova este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika.

Banii au fost livrați de la Moscova  în perioada octombrie 2021 și până în aprilie 2022. Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 6,7 milioane de ruble, circa 85,000 de dolari. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar de 50 la sută din salariul de bază, acumulând astfel în jur de 130.000 de dolari.

De altfel, Dodon este un critic acerb al influenței ONG-urilor străine în Moldova, despre care zic că de facto al conduce acest stat. Aceasta este una dintre cele mai puternice narațiuni ale propagandei ruse care dorește să prezinte liderii pro-occidentali despre marionete ale SUA sau UE, care nu mai luptă pentru „suveranismul țării lor și sunt colonii ale Occidentului”.

„Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR) a lui Dodon a primit certificatul de înregistrate din partea Agenției Servicii Publice din Moldova (ASP) în data de 30 iunie 2021, avândul ca administrator (președinte) și beneficiar pe Igor Dodon.

Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret, la nici o săptămână distanță, pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie, acolo unde este citat mesajul lui Igor Chaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.

În funcția de adjunct al lui Dodon în asociația pe care o conduce a fost delegat, din Rusia, Vadim Iurcenko, un apropiat al FSB care lucrează sub acoperirea unor organizații, scriu jurnaliștii de la RISE Moldova.

Oamenii FSB-ului din jurul lui Dodon

Vadim Iurcenko, 39 de ani, a ocupat diferite funcții în aparatul de stat al Rusiei. De la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingul de stat rus „Rostec”, precum și gigantului energetic rus Inter RAO EES care deține centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria.

Asociația lui Dodon este conectată la Igor Ceaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.

Acesta e fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika și partener de afaceri al familiei Dodon. Igor Ceaika și Alexandru Dodon, fratele fostului președinte, sunt parteneri de afaceri în Rusia în domeniul imobiliarelor și a deșeurilor.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a impus pe 26 octombrie sancțiuni împotriva 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave Moldovei și cetățenilor ei”, printre care și Igor Chaika.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu numai strategia secretă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson.

„Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei”.

Despre Igor Ceaika, SUA menționează că înaintea alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2021 din Moldova, acesta împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, au elaborat planuri detaliate de subminare a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei.

„Ceaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Shor și Partidul Socialist din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon (Dodon), fostul președinte al Moldovei care a fost recent inculpat pentru corupție de autoritățile moldovenești”, spun autoritățile americane.

Potrivit lui Igor Dodon, investigația RISE ar fi fost realizat la comandă, iar scopul ar fi sustragerea atenției de la problemele cu care se confruntă societatea.

„Materialul conține un amestec de minciuni, aproximări și interpretări cu rea-intenție în scop propagandistic, pentru a distrage atenția societății pentru o zi de la catastrofa spre care a împins țara președinta Maia Sandu și guvernul pe care l-a format Partidul ei Acțiune și Solidaritate”, a declarat Igor Dodon pentru agenția de știri rusă TASS.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22