Răzvan Teodorescu, unul din cei patru vicepreședinți aleși ai Academiei Române

Dora Vulcan | 20.04.2018

Victor Spinei, Răzvan Theodorescu, Bogdan Simionescu şi Victor Voicu au fost aleşi vicepreşedinţi ai Academiei Române.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Aceştia au obţinut două treimi din votul academicienilor prezenţi în Adunarea Generală a Academiei Române desfăşurată vineri în aula acestui for, aşa cum prevede statutul instituţiei.

 

Adunarea Generală se va întruni pe 29 iunie pentru alegerea secretarului general al acestui for, transmite Agerpres. 

 

 

Cei patru vicepreşedinţii, precum şi secretarul general al Academiei sunt aleși la expirarea mandatului de patru ani.

 

Academia Română are 14 secţii care acoperă următoarele domenii: literatură,  lingvistică, istorie, geonomie, fizică, chimie, biologie, medicină, agronomie, ştiinţe economice, ştiinţe juridice, arte plastice şi cinematografie, ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

 

Prin lege şi statut, în aceste secţii pot fi înscrişi maximum 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, dintre care cel mult 40 din ţară. În prezent, Academia Română are 87 membri titulari, 77 membri corespondenţi, 38 membri de onoare din ţară şi 87 membri de onoare din străinătate

 

 

 

Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, ales președinte al Academiei Române

 

 

Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este noul președinte al Academiei Române după ce a fost ales pe 5 aprilie cu 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat Victor Voicu, cu 56 de voturi. Președintele Academiei Române este ales din rândul membrilor titulari, pentru un mandat de 4 ani și poate fi reales o singură dată.

 

Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013.

 

În 2015, a primit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

 

La începutul anului, numele lui Ioan Aurel Pop a aparut in scrisoarea deschisa prin care 45 de rectori și-au afirmat sprijinul pentru nominalizarea lui Valentin Popa ca ministru al Educației. Amintim că rectorii au lansat acea scrisoare după ce Valentin Popa a fost surprins facând  greseli gramaticale si de exprimare și o înregistrare cu mai multe astfel de greșeli a făcut turul televiziunilor. În momentul în care mare parte a societății civile a criticat rectorii care au semnat scrisoarea de susținere a lui Popa la Minister, Ioan-Aurel Pop a declarat pentru Adevarul că nu l-ar fi susținut pe acesta și nici nu ar fi semnat scrisoarea: "Nici n-am auzit până acum că ar apărea numele meu pe lista susținătorilor săi, mi se pare ciudat". 

 

În 2012, Ioan Aurel Pop a fost împotriva verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta de CNATDCU. Amintim că acest Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare a fost prima instituție care a constatat că Ponta a plagiat în teza sa de doctorat, însă a fost reorganizat de ministrul Liviu Pop, în aceeași zi în care conducerea a dat verdictul, astfel că Ministerul nu a recunoscut concluziile de plagiat. Membru al Consiliului general al CNATDCU la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de verdictul colegilor săi.

 

În 2016, o serie de declarații ciudate făcute de Ioan Aurel Pop, la adresa tinerilor, au atras atenția. Într-un articol publicat pe site-ul AmosNews.ro, rectorul UBB a scris: "Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația 'Google', generația 'Facebook', generația 'SMS' sau toate la un loc!" 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22