S-a ajuns la un acord cu oierii - cel mult 10 caini de paza, in functie de marimea turmei

Iulian Popescu | 18.12.2015

Achim Irimescu a anunţat joi seara, la Realitatea TV, că reprezentanţii crescătorilor de ovine, fermierii şi Ministerul Agriculturii au ajuns la o "soluţie agreată" cu privire la numărul de câini de la o stână - cel mult 10, în funcție de mărimea turmelor de oi.

Pe aceeași temă

 

Astfel, ar urma ca la  stână să fie permişi până în 10 câini, în funcţie de dimensiunea turmei, față de un câine la turmele de la şes, doi câini la deal şi trei câini în zonele de munte, cum se prevede acum în Legea vânătorii.

 

"Eu am înţeles că exista o solutie care a fost agreată: pana în 10 caini pe stana, în functie de numărul de oi. Vânătoriii parlamenatri m-au avertzat că trebuie să fim atenţi la numarul de caini, pentru că un numar mare de caini afecteazea habitatul animalelor salbatice. Ar afecta vanatul. Exista pericolul ca numarul mare sa afecteze habitatul anumleleor salbaticelor care constitrue resursa cinegetica, a fost un sfat", a spus Achim Irimescu, la Realitatea Tv.

 

Mii de crescătorii de oi au protestat marţi, în faţa Parlamenului față de o lege recent adoptată de parlamentari care stabilește numărul exact de câini pe care îl pot avea la stână, în funcție de forma de relief unde merg cu turmele la păscut.

 

Ciobanii sunt nemulțumiți și că noua lege le interzice să iasă la pășune între lunile decembrie și aprilie, ceea ce, spun ei, le-ar aduce pagube însemnate.

 

Preşedintele Comisiei de Agricultură a anunţat că s-a semnat un protocol în favoarea ciobanilor, prin care prevederile celor două articole sunt modificate prin intermediul unei OUG emise de Guvern.

 

Guvernul Cioloş a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care introduce o amânare a celor doua prevederi ale Legii Vanatorii care au dus la protestul de ciobanilor.

 

Prima prevedere limita numarul de caini la stana iar a doua interzicea pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie.

 

"Guvernul isi mentine rezerve legate prin modificare prin OUG a unui act normativ. Pana la sfarsitul lunii aprilie vom gasi o varianta de a solutiona definitiv, sunt in Parlament o serie de initiative pe aceasta chestiune, dar poate si Guvernul sa vina cu o solutie. Vrem sa gasim o formula de intelegere si cu legislativul", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22