Pe aceeași temă
Potrivit Digi24, subiectul ar fi fost discutat și în timpul vizitei de acum două zile pe care premierul britanic David Cameron a făcut-o în România, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș.
„Am discutat cum putem să ne întărim colaborarea și mai mult. România își modernizează flota navală, ceea ce înseamnă o posibilă oportunitate de a lucra împreună cu Marea Britanie”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii, la conferința de presă de la Cotroceni.
Fregatele au fost, de altfel achiziționate din Marea Britanie și se chemau HMS Conventry și HMS London înainte de a fi scoase din uz și vândute României printr-un contract care a făcut obiectul unui dosar DNA închis fără nicio concluzie.
Presa britanică a vorbit pe larg de scandalul celor două fregate vândute la sume mult mai mari decât ar fi valorat și care ar fi reprezentat plata pentru intrarea în NATO.
Afacerea a avut loc în 2002 și contractul a fost semnat de premierii de atunci ai celor țări, Adrian Năstase și Tony Blair, care au mai fost implicați și în altă tranzacție controversată, privatizarea SIDEX.
SAAB și-a prezentat produsele din portofoliul naval
Compania suedeza de aparare si securitate Saab a organizat miercuri la Bucuresti o prezentare a mai multor produse din portofoliul sau naval.
"Saab are un portofoliu vast si o experienta indelungata care pot furniza o gama larga de solutii care sa raspunda cerintelor marinei militare a Romaniei", se arata intr-un comunicat al companiei suedeze, citat de Hotnews.
"Saab poate sa ofere Marinei Militare a Romaniei solutii adaptate si eficiente pentru a-i spori capabilitatile. Suntem la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program", a declarat Bengt Ekholm, director pentru marketing si vanzari pentru Europa de Sud-Est al Saab.
După unele estimări, modernizarea fregatelor Ferdinand și Regina Maria va costa peste 300 de milioane de euro, potrivit Digi24.