Salariații din sănătate sunt 96% contra mutării contribuțiilor, iar 85% vor grevă generală

E.b. | 04.11.2017

Aproximativ 96% dintre salariații din Sănătate sunt împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului.

Pe aceeași temă

  

Iar 85% dintre aceştia consideră necesară declanșarea grevei generală, potrivit concluziilor unei consultări publice a salariaților din sănătate, comandată de Federația "Solidaritatea Sanitară" din România.

 

De asemenea, raportul arată că 86,65% dintre salariați consideră că legea salarizării va avea efecte negative, remarcându-se totodată o creștere a numărului de nemulțumiți față de perioada anterioară.

 

"85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil).

 

Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală", se precizează într-un comunicat al Federația sindicală Solidaritatea Sanitară, citat de Agerpres.

 

Conform consultării publice, alte motive pentru care angajații din sănătate ar face o grevă generală, în afară de mutarea contribuțiilor — motiv aflat în capul listei, vizează reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă (60,3% dintre salariați), reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuțiilor) — 59,8%, calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază — 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare — 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condițiilor de muncă — 56,9%, majoritatea zilelor de concediu de odihnă suplimentar vor fi eliminate, generându-le salariaților o pierdere media anuală de 5% — 54,7%, plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază — 49,5%, scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25% — 46,6%.

 

 

De asemenea, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară susțin că peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate printre angajați.

 

"58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei circa 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai acelei organizații care a încheiat înțelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți)", se precizează în document.

 

Studiul comandat arată că 75% dintre salariații din Sănătate nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul 'sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează la același loc de muncă', propus de Guvern și acceptat de-o organizație sindicală.

 

Nu în ultimul rând, 60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat în 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.

 

Consultarea publică la principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor a fost comandată de Federația 'Solidaritatea Sanitară" Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială 'Solidaritatea' și s-a desfășurat în perioada 28 octombrie — 2 noiembrie 2017. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22