Pe aceeași temă
"Vom analiza impactul pe care l-ar avea creșterea salariului minim pe economie și, eventual, vom recomanda ce creșteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu crește, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei și degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal și pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri. Nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, citată de Agerpres.
Aceasta a precizat că analiza privind impactul este în curs, dar măsura trebuie analizată în special pe zona privată, pentru că în sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, având în vedere majorările aprobate în acest an pentru diverse categorii, cum ar fi salariații din Sănătate, Educație, Administrație locală, dar și majorarea cu 10% pentru toți bugetarii decisă pe final de an.
În plus, ministrul susține că o astfel de măsură poate determina migrări de personal din zona albă, fiscalizată, în zona gri sau neagră.
Guvernul Ponta avea prevăzută, în programul de guvernare, majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, iar fostul premier promisese, pe finalul mandatului, creșteri suplimentare la 1.300 de lei de la jumătatea anului 2016 și la 1.400 de lei de la 1 ianuarie 2017.
Reamintim că luni a avut loc o vizită în România a lui Poul Mathias Thomsen, directorul departamentului european al FMI.
Acesta s-a întâlnit la București cu președintele Klaus Iohannis, prmeierul Dacian Cioloș și liderii partidelor importante.
In cadrul intrevederii cu Iohannis au fost discutate "perspectivele pozitive ale economiei Romaniei", dar si "unele evolutii de la nivel european", informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
A fost evidentiata "necesitatea continuarii reformelor economice, in special in privinta guvernantei corporatiste si a calitatii actului administrativ, intr-un context de predictibilitate fiscal-bugetara si financiara". Totodata, intrevederea a reprezentat si "un bun prilej pentru a reafirma importanta consolidarii increderii in politicile guvernului din partea mediului economic si a partenerilor externi", mai arata sursa citata.