Sanatatea devine prioritatea de care tara are atata nevoie

Dora Vulcan | 10.08.2016

Suma acordata la rectificarea bugetara, 570 de milioane de lei, arata ca sectorul Sanatate primeste prioritatea de care tara are nevoie, capitolele avute in vedere fiind "oameni, programe, eficientizare si investitii", a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, relateaza Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ministrul a adaugat ca bani primiti la Sanatate prin rectificare vizeaza patru capitole - "oameni, programe, eficientizare si investitii", informează Hotnews.

 

"Sectorul de Sanatate primeste, in sfarsit, prioritatea de care are nevoie, de care tara are nevoie. Cifrele sunt relativ simple, vorbim de 570 de milioane de lei, alocare suplimentara in cadrul rectificarii bugetare, din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sanatatii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Nationala de Asigurari", a afirmat Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, in cadrul prezentarii pe tema primei rectificari bugetare pe anul 2016.

 

"Primul lucru este cu siguranta faptul ca de la 1 august, prin Ordonanta 20, salariile medicilor cresc. Deja, la sfarsitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea in buzunarul fiecarui medic. Un al doilea lucru agreat recent este cresterea platilor garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Baza pentru plata garzilor era pana acum salariul de baza din 2009, acest lucru va fi rectificat, iar termenul pentru definitivarea pasilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie (...) astfel incat de la 1 octombrie garzile vor fi platite la un alt nivel, iar diferenta este semnificativa", a explicat Voiculescu.

 

Voiculescu a adaugat ca se are in vedere "o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate garzile si timpul de lucru al medicilor in general"

 

"Ministerul Sanatatii are in vedere, de asemenea, masuri de remunerare pentru medicii rezidenti de anul I si II pentru garzile pe care le fac. In realitate, aceste garzi se fac, trebuie si recompensate. Evaluam diverse posibilitati pentru a motiva tinerii rezidenti sa faca aceste garzi in continuare si sa-si ajute medicii seniori", a mai declarat Voiculescu.

 

In ceea ce priveste programele avute in vedere la nivelul MS, ministrul a spus ca "un punct foarte important este programul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizarea utilizarii antibioticelor si antibioticorezistentei".

 

 

Bugetul, suplimentat cu 4,6 milioane de lei

 

"Bugetul programului a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei, a fost inclusa testarea activa pentru toti pacientii nou internati in sectiile de ATI. (...) Numarul de spitale in care aceasta masura o sa fie implementata este de 72, este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie in structura. Am extins reteaua de unitati sentinela de la 12 la 23 de unitati la nivel national. Vorbim de unitati in care se asigura supravegherea infectiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infectii urinare, infectii consecutive utilizarii dispozitivelor medicale si infectii de sinus chirurgical in sectiile cu risc ridicat, precum ATI si chirurgie. De asemenea, avem un buget pentru persoane care vor beneficia de formare profesionala pentru controlul infectiilor nosocomiale si al utilizarii prudente a antibioticelor in 114 unitati sanitare", a spus ministrul Sanatatii.

 

Voiculescu a precizat ca in Romania consumul de antibiotice este cu "70% mai mare decat media europeana" si ca acest lucru trebuie pus "in directa legatura cu infectiile nosocomiale".

 

 

Casa de Asigurari de Sanatate primeste 868 de milioane de lei

 

Ministrul Sanatatii a vorbit si de creditele de angajament pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in valoare de 868 de milioane de lei.

 

"Aici avem in vedere cateva lucruri discutate cu domnul presedinte al CNAS, Radu Tibichi. Vorbim de continuarea si extinderea contractelor privind tratamentul fara interferon pentru hepatita C. In felul acesta vor fi ajutati peste 10 mii de oameni. (...) Vor fi reluate negocierile pentru medicamente pentru melanom malign, cancer de prostata, cancer pulmonar. Vom negocia alte molecule pentru tratarea unor afectiuni oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat si altele. De asemenea, la nivel de servicii avem in vedere, sigur, continuitatea acordarii serviciilor medicale, a medicamentelor, dispozitivelor medicale pana la sfarsitul anului, dar se va pune accent pe stimularea serviciilor in tratament ambulatoriu", a anuntat Voiculescu.

 

 

Oncologia pediatrica, 5 milioane de lei

 

"O sa introducem un subprogram de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (...) De asemenea, dupa ce s-a facut diagnosticarea si s-a aplicat tratamentul este important sa avem o monitorizare corecta. Ce facem acum printr-o HG care este in circuitul de avizare este sa includem activitati de monitorizare a bolii minime reziduale pentru bolnavii cu leucemii acute", a afirmat Voiculescu.

 

Alte cinci milioane de lei vor fi alocati pentru "finantarea activitatilor din sectiile de neonatologie ale spitalelor de pediatrie si ale maternitatilor de grad III".

 

"La nivel de eficientizare, o prima masura din cele pe care le-am anuntat acum cateva zile (...) este aceea a achizitiilor publice centralizate. Am initiat, deja, procedura de achizitie centralizata la nivel national pentru antibiotice injectabile (...). Scopul final este acela sa asiguram atat accesul continuu, cat si o sustenabilitate in acest sector. Avem o suma initiala alocata pentru achizitii, suma minima pe care o estimam este de 122 de milioane de lei, suma maxima este de 161 de milioane de lei. Cum spuneam, este vorba de o eficientizare semnificativa a cheltuielilor, iar antibioticele sunt un prim pas. Avem, de asemenea, in vedere achizitii publice centralizate pentru medicamente oncologice si, in general, pentru lucrurile pentru care pot fi incheiate contracte cadru la nivel central, urmand ca spitalele sa intre in contracte subsecvente pentru aceste medicamente", a adaugat Voiculescu.

 

 

Investitiile pentru reabilitari, 15 milioane de lei

 

"In momentul acesta as vrea sa mentionez serviciul de neonatologie si unitati urgente. Pentru neonatologie avem definitivat necesarul la nivel national pentru ventilatoare nou-nascuti, incubatoare nou-nascuti, monitoare si pompe perfuzii. Si urmeaza achizitii publice centralizate, de asemenea, de indata ce avem studiile de piata. Sunt maternitati mai multe in lucru. (...) De asemenea, la rectificarea bugetara avem 15 milioane de lei care vor fi acordati in plus pentru investitii in reabilitarea de cladiri la servicii judetene de ambulanta si UPU. La nivelul investitiilor, viziunea noastra este sa nu mai facem investitii fara cap", a mai declarat Voiculescu. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22